Podeli
Crna Gora plaže
Foto: Vladimir Šarac

Crnogorske zdravstvene vlasti pozvale su danas stanovnike da poštuju epidemiološke mere, a inspekcijskim službama naredile su da pojačano kontrolišu poštovanje mera kako bi se izbeglo ponovo uvođenje ograničenja. Školska godina u Crnoj Gori počeće 1. oktobra, a tada će početi da rade i vrtići.

U Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao i trenutno je u toj zemlji aktivno 287 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, što je uverljivo najviše u regionu.

Na sednici, prvoj nakon parlamentarnih izbora, zdravstveni krizni štab konstatovao je da se mere ne poštuju. U Crnoj Gori obavezno je nošenje maski za sve stanovnike starije od sedam godina, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a takođe je obavezno držanje fizičke distance.

“Nacionalno koordinacijsko telo za zarazne bolesti poziva sve građane, institucije, javne ustanove i firme da dosledno poštuju mere, a inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu poštovanja propisanih mera”, navodi se u saopštenju Dodaje se da će, “ako nepoštovanje mera rezultira daljim pogoršanjem epidemiološke situacije,” Institut predložiti “uvođenje restriktivnih mera, posebno u opštinama s visokim stepenom lokalne transmisije”.

Zdravstvene vlasti su rekle da, uprkos rastu broja inficiranih, zdravstveni sistem Crne Gore potpuno kontroliše situaciju.

Školska godina u Crnoj Gori počeće 1. oktobra, a tada će početi da rade i vrtići, a do tada jedan roditelj dece mlađe od 11 godina može da koristi plaćeni dopust.

Foto:Nova.rs
Jedan posto crnogorske populacije bolovao je od korone.     

Od sredine marta, kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, do danas covidom-19 u toj zemlji je zaraženo 6385 građana, više od  jedan posto populacije te zemlje sa 620 hiljada stanovnika.

U poslednja 24 sata svaki četvrti uzorak bio je pozitivan pa je od 617 testiranih 163 bilo pozitivno na koronavirus.

“Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 od početka juna iznosi 106, a od početka godine 115”, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje te dodao da je broj aktivnih slučajeva trenutno 1810.

Komentari

Vaš komentar