Najupečatljiviji momenti Bajdenove inauguracije FOTO/VIDEO

Svet 21. jan. 202111:23 > 11:44
Podeli:
Foto: Alex Brandon - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia,Roy J Baron / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia,EPA/EFE

Inauguracija predsednika Amerike Džoa Bajdena razlikovala se od prethodnih ceremonija. Istorijski dan obeležile su neverovatne mere bezbednosti posle upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kapitol početkom meseca, mere zaštite od korone i odsustvo bivšeg predsednika - prvi put u poslednjih 150 godina.

I pored toga, dan inauguracije 46. predsednika Sjedinjenih Američkih Država završen je vatrometom, porukama nade i pozivima na jedinstvo. Američki CNN sastavio je listu najupečatljivijih momenata stupanja na dužnost novog predsednika SAD

Tramp napušta Belu kuću

Foto: Roy J Baron / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Iako bivši predsednik Donald Tramp nije prisustvovao inauguraciji, viđen je u javnosti više puta, uključujući i konačni odlazak iz Bele kuće rano ujutru. Pre ukrcavanja u predsednički avion sa suprugom Melanijom, Tramp je novinarima rekao da mu je bila „velika čast“ što je služio naciji kao 45. predsednik SAD.

Trampovo obraćanje u bazi Endruz pre odlaska na Floridu

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Tramp se oprostio od pristalica ceremonijom u bazi Endruz i zahvalio porodici i šefu osoblja i obećao da će se „zauvek boriti“. Poželeo je novoj administraciji „sreću“ ali je vrlo pazio da ne pomene ime Džoa Bajdena. Melanija Tramp je pak okupljenima rekla da joj je to što je bila prva dama SAD bila „najveća čast.

Par se potom ukrcao u predsednički avion i otišao u svoj dom u Mar-a-Lagu na Floridi

Bajden u crkvi

Foto: JIM WATSON / AFP / Profimedia

Nakon što su se Trampovi ukrcali na avion za Floridu, Džo i Džil Bajden su sa porodicom prisustvovali misi u Katedrali Svetog Mateja apostola u Vašingtonu. Misi je prisustvovala i potpredsednica Kamala Haris sa svojom porodicom, a pridružili su im se i republikanski i demokratski lider Kongresa.

Novi predsednik po pravilu prisustvje misi pre inauguracije, često u Episkopalnoj crkvi Svetog Jovana u blizini Bele kuće koju zovu „Predsedničkom crkvom“.

Bajden stiže u Kapitol

Foto: EPA-EFE/David Tulis / POOL

Nešto pre 11 sati po lokalnom vremenu, Bajden i Haris su sa supružnicima stigli ispred Kapitola. Bajdena je na sceni pozdravio njegov prethodnik i bivši šef Barak Obama, a novi predsednik je dobio i višeminutne ovacije.

Pozdrav Harisove i Obame

Foto: EPA-EFE/Caroline Brehman / POOL

Dok je išla ka svom mestu na pozornici za inauguraciju Kamala Haris i Barak Obama su se pesnicama dodirnuli. Taj potez pre zaklinjanja Harisove ima simboličnu težinu jer su i Obama i Haris ušli u istoriju kao prvi Afroamerikanci koji su bili predsednik i sada potpredsednica.

Harisova se na isti način pozdravila i sa Mišel Obamom koja je takođe ušla u istoriju kao prva crna prva dama.

Haris polaže zakletvu

Foto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Kamala Haris je zakletvu položila u 11:42 sata. Dve Biblije su koriščene a zakletvu je položila pred vrhovnim sudijom Sonjom Sotomajor.
Harisova je tako postala prva žena potpredsednik SAD, prva Afroamerikanka potpredsednik sad i prva Azijatkinja poptredsednik SAD.

Bajden položio zakletvu kao 46. predsednik SAD

Foto: EPA-EFE/ANDREW HARNIK / POOL

Džo Bajden je polaganje zakletve završio u 11:48 koristeći voljenu porodičnu Bibliju iz 19. veka koju je držala njegova supruga Džil. Zakletvu je nadgledao glavni Vrhovni sudija Džon Roberts.

Nakon zakletve, Bajden se obratio javnosti, pozvao na jedinstvo i obećao da će biti „predsednik svih Amerikanaca“.

Pevačice i pesnikinja

Foto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Više poznatih ličnosti prisustvovalo je inauguraciji. Lejdi Gaga je otpevala himnu, Dženiger Lopez nekoliko tradicionalnih pesama, dok je Amanda Gorman, mlada pesnikinja odrecitovala pesmu kojom je pozvala Amerikance da „ostave iza sebe bolju zemlju od one koja je nama ostala“ i da se ujedine.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Smeh Pensa i Harisove

Foto: EPA-EFE/Melina Mara / POOL

Bivši potpredsednik Majk Pens prisustvovao je inauguraciji i dočekan je sa aplauzom i republikanaca i demokrata. Kada je sa suprugom Karen Pens krenuo da odlazi sa Kapitola sreo se sa Kamalom Haris i njenim suprugom Dahom Emhofom i dva para su se slatko ismejala.

Bajden potpisuje prva predsednička dokumenta

Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Bajden je potpisao tri dokumenta kada je ceremonija ispred Kapitola završena, uključujući nominacije za članove kabineta.

Pokloni Kongresa za Bajdena i Harisovu

Foto: EPA-EFE/Win McNamee / POOL

Predsednik i potpredsednica dobili su, kao što je i red, poklone od kongresmena uključujući sliku crnog slikara iz Građanskog rata koju je Bajdenu dao senator Roj Blans, republikanac iz Misurija. Demokrata iz Minesote, senatorka Ejmi Kobuhar poklonila je Bajdenu i Harisovoj Lenkosove kristalne vaze dok su predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider manjine u Senatu Mič Mekonel poklonili predsedniku i potpredsednici američke zastave.

Bajden i Haris prisustvuju ceremoniji polaganja venca na groblju Arlington

Foto: EPA-EFE/Katherine Frey / POOL

Bajden i Haris su iz Kapitola otišli na grolje Arlington gde su prisustvovali ceremoniji polaganja venca na Grovnici neznanog junaka u društvu tri bivša predsednika – Obame, Džordža Buša i Bila Klintona.

Inauguraciona parada

Foto: Mark Makela / Getty images / Profimedia

Bajden je sa porodicom prošetao Avenijom Pensilvanija do Bele kuće i nekoliko puta je stao kako bi se pozdravio sa ljudima koji su stajali duž ulice, uključujući gradonačelnicu Vašingtona Mjuriel Bauser.

Ulazak Bajdenovih u Belu kuću

Foto: Alex Brandon – Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nešto pre 16 časova, Bajden je prvi put ušao u Belu kuću kao glavnokomandujući SAD. On i prva dama su na tren zastali ispred severnog trema da saslušaju numeru „Pozdrav glavnokomandujućem“. Zagrlili su se, mahnuli kamerama i sa ostatkom porodice ušli u Veliko predvorje predsedničkog doma.

Haris sluša zakletve novih demokratskih senatora

Kamala Haris se vratila u Kapito na polaganje zakletvi trojice demokratskih senatora: Džona Osofa i Rafaela Varnoka iz Džordžije i Aleksa Padilje iz Kalifornije koji ju je i zamenio u Senatu. Na taj način, demokrate su stekle kontrolu nad Senatom, prvi put posle 2014. godine a Harisova će sada imati odlučujući glas.

Harisova se smejala dok je čitala deo koji se odnosi na njenu ostavku u Senatu. „Predsedavajući predstavlja Senatu dva sertifikata o izborima i sertifikat postavljenja kako bi se popunulo upražnjeno mesto nastalo ostavkom bivše senatorke Kamale D. Haris iz Kalifornije“, pročitala je ona.
„Da, to je bilo čudno.“

Bajden se obračunava sa Trampovom zaostavštinom

Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Bajden se u Beloj kući bacio na posao potpisavši nekoliko desetina izvrših naredbi, memoranduma i direktiva.

„Danas je najbolji dan sa se počne sa ovim“, rekao je on novinarima u Ovalnoj sobi. „Krećem da ispunjavam obećanja koja sam dao američkom narodu“, dodao je on.

Bajden upozoravlja osoblje da neće tolerisati nepoštovanje

Tokom ceremonije polaganja zakletve Bajden je upozorio zaposlene u Beloj kući da će ih otpustiti ako sazna da se „olajavaju“. Bajden je jasno stavio do znanja da namerava da prekine toksičnu atmosferu koja je tokom prethodnih administracija postojala u Zapadnom krilu.
„Ako radite sa mnom i ako vas čujem da tretirate drugog kolegu sa nepoštovanjem, da nekoga spuštate, otpustiću vas na licu mesta“, rekao je on.

Obećanje sekretarke za štampu

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki obećala je da „istinu i transparentnost“ na pres birifinzima u Beloj kući.
„Biće situacija kada se nećemo slagati i to je OK. To je deo naše demokratije i ponovna izgradnja poverenja sa Amerikancima biće naš fokus“, rekla je ona.

Bajdenov poziv za ujedinjenjem

Foto: EPA-EFE/JOSHUA ROBERTS / POOL

Tokom TV specijala „Slavimo Ameriku“, Bajden se ispred Linkolnovog memorijala obratio Amerikancima i pozvao ih na ujedinjenje.
„Naša demokratija je dragocena i zbog vas, američkog naroda, ona je preovladala“, rekao je Bajden.

Specijal pun zvezda pokrenuo je Brus Springstin a voditelj je bio oskarovac Tom Henks. Narednih sat i po nastupili su Džon Bon Džovi, Džon Ledžend, Fu Fajtersi, Demi Lovato, Džastin Timberlejk i Ant Klemons.

Harisova i „američke aspiracije“

Inauguracija momenti, Foto: ABC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

 

U prvom obraćanju kao poptredsednik SAD, Harisova je naglasak stavila na „američke aspiracije“.

„Ovaj trenutak je otelotvorenje karaktera naše nacije. Pokazuje ko smo, čak i u mračnim vremenima. Nije samo da sanjamo, mi i delamo. Ne samo da vidimo šta je bilo već vidimo i šta može da bude. Ciljamo ka Mesecu i onda tamo i podignemo zastavu“, rekla je ona. „Mi smo hrabri, smeli i ambiciozni. Odlučni u našoj veri da ćemo savladati sve prepreke, da ćemo se izdići. To je američka aspiracija“, dodala je Haris.

Pročitajte još:

Predsednici Obama, Buš i Klinton odaju počast Bajdenu kao novom lideru

Bivši predsednici pozdravili su Bajdena kao novog lidera Amerike, ponovivši njegov poziv na ujedinjenje.

„Činjenica da nas trojica stojimo ovde i pričamo o mirnom transferu vlasti govori mnogo o institucionalnom integritetu naše zemlje“, rekao je Buš, jedini republikanac među njima.

Vatromet

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Dan je završen neverovatnim vatrometom na nebu iznad Vašingtona.

Predsednik i prva dama su gledali slavlje sa balkona Plave sobe iznad južnog travnjaka Bele kuće. Potpredsednica i njen suprug gledali su vatromet iz Linkolnovog memorijala dok je Kejti Peri izvela svoju pesmu „Firework“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar