Najopasnije papino putovanje do sada

Svet 05. mar. 202113:02
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TELENEWS

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja stigao je u posetu Iraku, a mediji o ovom putovanju govore kao o istorijskoj poseti. Rojters navodi da je to prva poseta pape Iraku, kao i najrizičnije inostrano putovanje pape Franje od stupanja na čelo crkve 2012. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

U Iraku su na snazi jake mere bezbednosti, a u centru Bagdada su za doček poglavara Rimokatoličke crkve istaknuti bilbordi sa likom pape, uz natpis „Svi smo mi braća“.

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je da Iračani sa nestrpljenjem dočekuju papinu „poruku mira i tolerancije“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na aerodromu ga je dočekao premijer Iraka Mustafa Al-Kadimi, nakon čega slede zvanična ceremonija dobrodošlice u predsedničkoj palati i sastanak sa predsednikom Bahramom Salihom.

Poseta, koja će trajati od 5. do 8. marta, trebalo bi da pruži duhovnu podršku iračkim hrišćanima i doprinese naporima Vatikana da izgradi mostove sa muslimanskim svetom.

Rizična poseta

Poseta pape dolazi nakon niza raketnih i bombaških samoubilačkih napada, koji su izazvali strahovanje za njegovu bezbednost. Bezbednosni zvaničnik višeg ranga izjavio je da su bezbednosni službenici obučeni za najgore scenarije, od uličnih obračuna do bombaških i raketnih napada.

Foto: Iraqiya TV/Reuters TV via REUTERS

Razlog za strah je i moguće veliko okupljanje Iračana koji će želeti da vide papu, pošto u ovoj zemlji bukti pandemija koronavirusa.

Kako prenosi agencija AP, niko ne želi da kaže Franji da otkaže posetu, a iračka vlada je veoma zainteresovana da pokaže relativnu stabilnost u zemlji i ugosti papu.

Zabrinutost je povećana pošto je danas saopšteno da je ambasador Vatikana u Iraku, koji treba da prati Franju tokom cele posete, zaražen koronavirusom i sada je u izolaciji.

Foto:TV/Reuters TV via REUTERS

Ambasada Vatikana saopštila je da ambasador, nadbiskup Mitja Leskovar ima blage simptome i da nastavlja da se priprema za papinu posetu.

Stručnjaci su upozorili da su ratovi, ekonomska kriza i odlazak građana ugrozili zdravstveni sistem u Iraku. Studije su pokazale da u Iraku vlada i novi soj koronavirusa koji se prvi put pojavio u Velikoj Britanji.

Organizatori posete obećali su da će nadgledati poštovanje mera protiv epidemije koronavirusa od nošenja maske, držanja fizičkog odstojanja do ograničenog broja ljudi na skupovima.

Vatikan je takođe saopštio da će preduzeti mere predostrožnosti.

Foto: Iraqiya TV/Reuters TV via REUTERS

Dodatne snage bezbednosti

Irak će uposliti hiljade dodatnih snaga za obezbeđenje tokom istorijske posete pape Franje, a nakon serije raketnih i samoubilačkih bombaških napada koje su izazvale strah kod iračkih vlasti, prenosi Sputnjik.

Visoki bezbednosni zvaničnik koji je obavešten o planu papine posete rekao je da su snage koje će čuvati papu trenirane da se suoče sa najgorim mogućim scenarijom, od uličnih bitki do bombardovanja i raketnih napada, preneo je Rojters.

Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Bezbednosni rizici su veliki i očekuje se da će papa Franja prvi put putovati u blindiranim kolima, što je mera za koju se Vatikan nada da će imati dvostruki efekat, u isto vreme obezbeđujući poglavara katoličke crkve i obeshrabrujući pravljenje gužve u kojoj se lakše širi zaraza, javio je AP.

Specijalne jedinice iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova i vojska Iraka postaviće poseban bezbednosni kordon oko pape gde god da krene, a dronovi će neprestano nadgledati rute kojima će se kretati. Timovi za eksplozive i antiterorističke jedinice biće u pripravnosti u slučaju otkrivanja bilo kakvih sumnjivih naprava ili izbijanja uličnih sukoba.

Osim toga, okupljanjima u čast posete pape Franje prisustvovaće i prerušeni obaveštajci i službenici državne bezbednosti. Tim tehničara će da ometa ili prekida sumnjive pozive ili radijsku komunikaciju.

Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Šta će papa posetiti?

Drugog dana boravka papa će se u Nadžafu sastati sa velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem u njegovoj kući, a AP navodi da je posebno dogovaran svaki detalj sastanka, od izuvanja cipela do rasporeda sedenja.

Papa će tokom svog istorijskog putovanja u Irak posetiti crkvu Bezgrešnog začeća u Karakošu, centru hrišćanstva u Iraku. Oštećena i zapaljena tokom strahovlade ekstremista takozvane Islamske države, sudbina crkve odražava tragediju njene hrišćanske zajednice koju je DAEŠ opustošio, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Franja će se pomoliti za žrtve rata u Mosulu, a zatim održati misu u gradu Irbil.

Foto:TV/Reuters TV via REUTERS

Tokom ovog istorijskog putovanja papa će se sastati i sa čovekom koji je preživeo masakr u bagdadskoj crkvi Gospe od spasa gde su militanti ubili 58 vernika 2010. godine, održaće misu u haldejskoj katedrali u Bagdadu i multikonfesionalnu molitvu u drevnom gradu Uru, u kojem je, prema verovanju, živeo Avram u drugom milenijumu pre nove ere.

Šta je papa poručio uoči odlaska u Irak?

Papa Franja je uoči posete Iraku rekao da ide u mirovno hodočašće posle godina rata i terorizma.

„Dolazim u hodočašće… da bih molio za oproštaj i pomirenje nakon višegodišnjeg rata i terorizma… i dolazim među vas u miru. Želim da vas upoznam, vidim vaša lica, posetim vašu zemlju, drevnu kolevku kulture“, rekao je papa u video poruci.

Papa je takođe izrazio želju da se „moli zajedno… sa braćom i sestrama drugih verskih tradicija“, navodeći da irački narod smatra kao „jedinstvenu porodicu muslimana, Jevreja i hrišćana“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar