Najmlađi preminuli od koronavirusa u Crnoj Gori imao 19 godina

Svet 12. okt. 202119:53
Podeli:
Foto: Shutterstock/FERNANDO MACIAS ROMO

Najmlađa žrtva koronavirusa u Crnoj Gori imala je 19 godina. Pacijent je preminuo u ranim jutarnjim časovima 12. oktobra u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz ove ustanove, a prenose Vijesti.

„Pacijent je bio pozitivan na koronavirus od 29. avgusta, a u nikšićku bolnicu je primljen 3. septembra. Samo dan posle, pacijent je transportovan u Klinički centar Crne Gore gdje je odmah dobio monoklonska antitela koja je se koriste u ranoj fazi lečenja kovid infekcije. Posle nekoliko dana, pacijent je bio stabilnije i na neinvazivnoj ventilaciji sa koje je skinut 17. septembra i narednih 25 dana je proveo na kiseoničkoj maski“, navodi se u saopštenju KCCG.

Dodaju da je tokom lečenja pacijent imao srčani zastoj nakon čega je, na kratko, vraćena srčana funkcija, ali ubrzo nakon toga nastaje još jedan srčani zastoj posle čega prestaje odgovor na terapiju, prenose Vijesti.

„Ovaj pacijent je bio nevakcinisan, zbog čega sve građane još jednom molimo da imunitet ojačaju vakcinacijom. Ranije smo, više puta, upozoravali da mladost nije odbrana od Delta soja koronavirusa jer, osim disajnih puteva, izaziva fatalna oštećenja krvnih sudova i srca“, zaključuje se u saopštenju KCCG.

 

 

Bonus video: Simptomi kovida, prehlade, alergije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar