Najmanje 17 osoba poginulo u napadu talibana u Avganistanu

Svet 25. avg. 202017:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI

Najmanje 17 osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno danas u više napada talibana u Avganistanu.

U severnoj provinciji Balkh u eksploziji kamiona bombaša samoubice poginula su dva avganistanska komandosa i jedan civil, izjavio je portparol pokrajinskog guvernera Munir Ahmad Farhad.

U tom napadu ranjeno je najmanje šest komandosa i 35 civila, a uništeno je ili oštećeno na desetine kuća u okolini.

Talibani su preuzeli odgovornost za taj napad rekavši da su ubili desetine komandosa.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani osudio je napad i rekao da talibani nastavljaju napade uprkos sporazumu sa SAD koji za cilj ima okončanje rata u toj zemlji.

„Insistiranje talibana na nastavku rata i nasilja izazov je za mirovne mogućnosti“, naveo je Gani u pisanoj izjavi i dodao da će talibani morati da prihvate primirje jer nasiljem i zločinima „oni ne mogu postići ništa osim mržnje i gađenja ljudi“.

Pregovori, koji su predviđeni mirovnim sporazumom SAD i talibana u februaru, trebalo je da počnu ranije ovog meseca, ali sada su odloženi na neodređeno.

Pregovori treba da postave okvir za političku budućnost posleratnog Avganistana.U odvojenom napadu u Balkhu, naoružani ljudi su ubili pet osoba, uključujući bivšeg ratnog zapovednika Abdula Raoufa i njegova dva sina od 10 i 11 godina, rekao je portparol pokrajinskog šefa policije Adil Šah Adil i dodao da niko nije preuzeo odgovornost, ali da se ptretpostavlja da je Raouf bio meta.

Takodje, u napadu na kontrolni punkt provladinih snaga u zapadnoj provinciji Gor danas je poginulo osam vojnika, a pet je ranjeno. Ni za taj napad niko nije preuzeo odgovornost, ali vlasti optužuju talibane koji su prepoznatljivi po napadu na kontrolne punktove.

U eksploziji u glavnom gradu Kabulu poginuo je jedan policajac, dok su dvoje ranjeni. Niko nije preuzeo odgovornost za napad u Kabulu u kom su aktivni i talibani i Islamska država.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom u julu, u prvih šest meseci ove godine u nasilju u Avganistanu poginule su 1.282 osobe.

Ministarstvo odbrane Avganistana saopštilo je kasno sinoć da je 91 talibanski borac ubijen tokom operacije avganistanske vojske na severu zemlje sa ciljem da otvore autoput.

U saopštenju se navodi da je još 50 talibana ranjeno i da je autoput kasnije ponovo otvoren za saobraćaj.

Talibani sada kontrolišu skoro polovinu Avganistana.

Komentari

Vaš komentar