Najluđe inauguracije u SAD: Krvavi blejzer Džeki Kenedi

Svet 19. jan. 202110:45
Podeli:
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Uoči sutrašnje inauguracije 46. američkog predsednika, Džoa Bajdena, u Americi se ona organizuje kao jedna od najrizičnijih do sada, zbog mogućnosti izbijanja sukoba u Vašingtonu, ali i zbog sveprožimajuće globalne pandemije, u kojoj je više od 400.000 Amerikanaca izgubilo život.

Pročitajte još:

Ovaj događaj biće poseban po tome što je broj posetilaca ograničen zbog pandemije korona virusa, te mediji ovog puta neće imati priliku da mere popularnost novog predsednika prema broju njegovih pristalica koji bi došli na inauguraciju.

Događaju će prisustvovati samo članovi američkog Kongresa i po jedan njihov gost, a organizacioni komitet za inauguraciju je zabranio prisustvo građana.

Inače, inauguracija Bajdena nije jedna od najneobičnijih samo zbog pandemije, već i zbog činjenice da prvi put nakon 152 godine inauguraciji posle izbora neće prisustvovati odlazeći predsednik, budući da je Donald Trump potvrdio da ne planira da se pojavi na tom događaju.

Foto: EPA/ROGER L. WOLLENBERG

Poslednji put da američki predsednik nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika posle izbora bilo je 1869. godine, kada je Endru Džonson odbio da se pojavi na inauguraciji Julisiza Granta, jer su njih dvojica bili u izuzetno lošim odnosima.

Sa bezbednosnog aspekta, smatra se da će Bajdenova inauguracija biti jedna od najrizičnijih u američkoj političkoj istoriji zbog mogućnosti izbijanja nereda, jer veliki broj Trampovih pristalica veruje njegovim tvrdnjama o pokradenim izborima.

S druge strane, inauguracija Baraka Obame, kada je upravo Bajden polagao potpredsedničku zakletvu, bila je apsolutna suprotnost u odnosu na ono što ćemo videti sutra, a mnogi mediji su je ocenili kao najmnogoljudniji događaj te vrste.

Foto: EPA/ROGER L. WOLLENBERG

Americki zvaničnici su 2009. godine tvrdili da je Obamina inauguracija bila najposećeniji događaj bilo koje vrste u američkoj prestonici, te su procene da je tada prisustvovalo oko 1,8 miliona ljudi.

Verovatno najčudnija inauguracija je bila neplanirana inauguracija Lindona Džonsona u novembru 1963. godine, koja je održana samo dva sata i osam minuta posle ubistva Džona Kenedija.

Lindon Džonson Foto: Profimedia

Dotadašnji podpredsednik Džonson je zakletvu položio u čuvenom predsedničkom avionu „Er fors 1“ pored Kenedijeve udovice Džeki, koja je i dalje bila u krvavom blejzeru posle atentata na njenog muža.

Kovčeg sa ubijenim Kenedijem se u tom trenutku nalazio u istom avionu.

Inauguracija Dzonsona je zapamćena i po tome što je jedina koja je održana zapadno od reke Misisipi, pošto je Kenedi ubijen u Dalasu.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar