Najbolje čuvana tajna: U ovom italijanskom gradiću se kuće prodaju za evro

Svet 10. okt. 202108:15
Podeli:
Foto: Shutterstock

Bez gužve čak i u vreme pandemije, lepa sela u blizini Rima, pristup skijaškim stazama i neverovatni pejzaži, glavne su prednosti koje može da ponudi italijanska regija Abruzo. Do nedavno, međutim, nije bilo onoga što ljude u poslednje vreme privlači ka Italiji - kuće koje se prodaju po ceni od 1 evra ili dolara. To se sada promenilo, prenoci CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Abruzo se konačno pridružio klubu od 1 evra lansiranjem nove šeme u živopisnom gradu Pratola Peligna. Smešten je na Apeninskim planinama u blizini nekih od najboljih italijanskih skijaških staza. To je osamljeno mesto sa srednjovekovnim okrugom punim napuštenih imanja za koje se lokalne vlasti nadaju da će im uskoro udahnuti novi život.

Kao i mnoga druga sela i gradovi koji prodaju jeftene kuće, Pratola Peligna je patila i od opadanja broja stanovnika.

Tridesetih godina prošlog veka imali su oko 13.000 stanovnika, a lokalni zvaničnici kažu da ih sada ima oko 7.000, prenosi CNN.

„Izazovan posao“

Mnogi domovi su napušteni jer su porodice odlazile u potrazi za svetlijom budućnosti na drugom mestu. Oronulo stanje njihovih starih domova godinama se pogoršavalo, a najviše zbog nekoliko zemljotreas. Najsnažniji je pogodio obližnji grad L’akuila 2009. godine.

Foto: Shutterstock

Uoči rasprodaje od 1 evra, lokalni zvaničnici su mapirali napuštenu imovinu i pokušavai su da stupe u kontakte sa starim vlasnicima, što je bio izazovan posao, istakao je lokalni odbornik Paolo Di Bacio.

„Godinama smo radili na tome, identifikujući odgovarajuće kuće za šemu, koje nisu bile uključene u rekonstrukciju nakon potresa“, rekao je za CNN Travel. „Od otprilike 630 praznih zgrada, do 250 bi moglo da se proda za evro“.

„Naš cilj je da sve ponovo blistaju i da povrate lepotu starog centra, čak i ako to može da potraje“, dodao je.

Detalji i fotografije kuća za koje se smatra da su premni za prodaju redovno se postavljaju na veb stranicu gradske kuće Pratola Peligna. Nekoliko ih je već kupljeno.

Di Bacio kaže da se radi ubrzanja prodajnih procedura uvedena nova pravila kako bi se podstakli kupci da brzo preuređuju svoje novo prebivalište u roku od najviše tri godine.

Za razliku od drugih gradova koji vode slične projekte, Pratola Peligna neće zahtevati od kupaca da uplate depozit u iznosu od 5.000 evra kako bi garantovali da će obnoviti svoj novi dom. Umesto toga, suočiće se sa novčanom kaznom od 10.000 evra ako u roku od šest meseci ne registruju detaljan plan građevinskih radova.

Foto: Shutterstock

„Ovo je zaista u najgorem slučaju. Mi želimo da budemo sigurni da će kupci zaista ispuniti svoju obavezu i da neće jednostavno kupiti za 1 evro, a potom nestati“, rekao je Di Bacio.

Gradonačelnica Antonela Di Nino želi da stvari teku glatko, ali sa sigurnošću. Ona se žali da je prošlosti bilo ljudi, uključujući i nekoliko stranaca koji su ugrabili jeftinu kući koja se raspadala, a potom su nestali.

Postoje i stroža pravila za stare vlasnike. Ili pristaju da obnove svoju porodičnu kuću kako bi izbegli rušenje kuća, ili moraju da prodaju imovinu lokalnim vlastima. Mnogi su to učinili kako bi izbegli teret i troškove održavanja zgrada koje u svakom trenu mogu da se sruše.

„Ako se u međuvremenu sruši krov ili zid, što predstavlja pretnju javnog sigurnosti, gradska skupština interveniše kako bi osigurala zgradu i naterala strane vlasnike ili naslednike da plate štetu i popravku“, kaže Di Bacio.

Foto: Shutterstock

Napuštene kuće su zbijene u istorijsku četvrt, Sčiavonia, gde su uličice dovoljno široke samo za magareća kola. Neke su u dobrom stanju, sa razrađenim kamenim ukrasima. Međutim, većina ih je u ruševinama u kojima su ostavljene stvari.

Neke imaju balkone od kovanog gvožđa, podrum i stepenice, koje vode do ulaznih vrata. Nekada su na ovaj način gradili stanovi u slučaju da obilne snežne padavine blokiraju pristup kućama.

Većina zgrada koje se prodaju imaju dva ulaza – glavni i drugi niže niz ulicu koji vodi do podzemnog skladišta. Veće kuće imaju potrkolje i teresu na kojima su domaćice prale posteljinu i sušile žitarice i pasulj.

BONUS VIDEO: Dostojevski na italijanskoj oranici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar