Najavio napad na Jutjubu? Norveški mediji tvrde da je on ubijao ljude strelom

Svet 14. okt. 202113:21 > 13:53
Podeli:
Napad u Norveškoj Foto:Tanjug/Terje Bendiksby/NTB via AP

Danac (37), koji je sinoć uhapšen nakon što je ispred supermarketa ubio petoro ljudi, navodno je Rajner Vinklarson. Tako bar tvrde pojedini lokalni mediji čije su pisanje preneli i brojni mediji u Evropi. Vest je potekla sa društvenih mreža, ali norveška policija nije želela ni da potvrdi ni da demantuje ime napadača. Takođe, nisu objavljena ni imena žrtva stadalih u napadu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ime Rajner Vinklarson može se pronaći u brojnim medijima i na društvenim mrežama uz tvrdnju da je on taj koji je, iz još nepoznatih razloga, gađao ljude strelom.

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije na kojima se vidi čovek za kojeg se tvrdi da je Vinklarson cilja neku metu sa nategnutim lukom i strelom u rukama.

Na tim fotografijama se ne vidi njegovo lice, već samo muškarac kako u dvorištu neke kuće cilja u nepoznatu metu. Ovu informaciju su pojedini mediji, poput italijanskog „Korijere de la sera“, povukli navodeći samo zvanične podatke policije.

Uz ovu informaciju može se pronaći i tvrdnja da je napad ranije najavljen na mrežama, tačnije na Jutjub kanalu na kome je govorio o ubistvima nekoliko ljudi, čak i demonstrirao veštine baratanja lukom i strelom. Verodostojnost snimka koji se može pronaći na Jutjubu je upitna i do sada je niko nije potvrdio.

Policija je pozvala sve građane i medije u Norveškoj da ne objavljuju i ne dele na društvenim mrežama fotografije sa lica mesta ili imena žrtva, odnosno napadača, ukoliko im je taj podatak poznat. Za sada, obavešteni su samo članovi porodice ubijenih i povređenih u napadu.

Šta kažu zvanični podaci?

Zvaničnih podataka o napadaču nema mnogo. Sve što je policija objavila je da je napadač Danac i da ima 37 godina. Takođe, objavljeno je da je prešao u islam i da je tokom prošle godine bio pod nadzorom policije zbog straha da bi mogao da bude radikalizovan. Tada je i ocenjen kao potencijalna pretnja, međutim kako tokom 2021. godine nije zabeležen nijedan incident u kojem je učestvovao, stoga su vlasti odlučile da trenutno ne predstavlja opasnost.

Poslednji izveštaj o njemu u policiju je stigao sredinom 2020. godine, naveo je šef norveške policije Ole Bredrup Saverud na konferenciji za novinare.

„Bilo je nekoliko poruka, ali šta su tačno sadržale, trenutno ne mogu da vam kažem. Ima ih, ali sve su praćene od strane policije“, kazao je on.

Norveška napad
Foto: EPA-EFE/TERJE PEDERSEN

Advokat napadača objavio je nakon hapšenja da je njegov klijent saslušavan tri sata, i da mu je majka iz Danske, a otac Norvežanih.

Podsetimo, u napadu koji se dogodio sinoć na ulicama norveškog grada Kongsberga ubijeno je petoro ljudi, a dvoje teško ranjeno, prenosi Norveški TV2. Policija je uhapsila napadača 34 minuta nakon što su građani prijavili napad. Napadač se trenutno nalazi u pritvoru. Prema navodima njegovog advokata, priznao je zločin i nekoliko sati razgovarao sa policijom.

BONUS VIDEO Pucnjava u vozu u Arizoni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar