Nagorno-Karabah odbacuje optužbe Bakua za oružani napad

Svet 28. dec. 202019:53
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN

Vlasti separatističke regije Nagorno-Karabah negirale su informaciju zvaničnog Bakua da je jedan azerbejdžanski vojnik ubijen i jedan ranjen u zasedi lokalnih jermenskih snaga, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je u ponedeljak da je šest pripadnika „ilegalne oružane jermenske grupe“ napalo u nedelju azerbejdžansku jedinicu u selu Agdam u oblasti Kojavend, dodajući da su svi napadači ubijeni.

Ministarstvo je najavilo da će preduzeti „odlučne mere“ ako se ponove slični napadi.

Pročitajte još:

Jermenske oružane snage u Nagorno-Karabahu odbacile su izveštaj kao „propagandnu provokaciju“, rekavši da „striktno poštuju“ sporazum o primirju od prošlog meseca kojim su okončani šestonedeljni sukobi u toj oblasti.

I Ministarstvo odbrane Jermenije je prethodno negiralo medijske napise o borbama na jugu Nagorno-Karabaha.

Prema mirovnom sporazumu od 10. novembra, koji je postignut uz posredovanje Rusije, deo Nagorno-Karabaha, uključujući Kojavend, kao i susednih sedam distrikta oko te regije, vraćeni su Azerbejdžanu nakon skoro 30 godina kontrole Jermena.

Dvanaestog decembra zabeleženi su novi sukobi na jugu Nagorno-Karabaha, a Jermenija i Azerbejdžan su se međusobno optuživali za kršenje prekida vatre.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali etnički Jermeni koji čine većinu stanovništva regiona odbacuju njegovu vlast. Azerbejdžanske trupe i civili potisnuti iz ovog regiona i sedam susednih okruga u ratu koji je završen primirjem 1994.

 

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar