Na suđenju prikazani dosad neviđeni snimci Džordža Flojda

Svet 01. apr. 202111:44 > 12:45
Podeli:
Suđenje za ubistvo Džordž Flojd
Suđenje za ubistvo Džordža Flojda Foto:Tanjug/Court TV via AP

Pre nekoliko dana je u Mineapolisu počelo suđenje policajcu Dereku Čovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda. Prvog dana poroti je prezentovan i video snimak na kojem se vidi da Šovin kleči Flojdu na vratu dok ovaj viče da ne može da diše. I odbrana i tužilaštvo izneli su uvodne reči i prikazali dve poptuno različite verzije kako je Džordž Flojd umro 25. maja 2020, javlja Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

Na suđenju je put prikazan video snimak ubistva koje je potreslo Ameriku puštena u javnost. Na snimku sa nadzornih kamera iz radnje Kap Fuds vidi se i čuje kako Džordž Flojd čavrlja o fudbalu sa prodavačima, uzima bananu sa police i vraća je natrag, razgovara sa jednom ženom: smeje se držeći ruku na njenim leđima.

Flojd je samo jedan od kupaca u maloj radnji u kvartu u koji često dolazi. Za pola sata će ležati na podu ispred radnje, grubo oboren, sa lisicama na rukama, dok će policajac kolenima da mu pritiska vrat. Dva sata nakon što je ušao u radnju, Džordž Flojs je bio mrtav.

Svedočio je Bili Abumajaleh, jedan od vlasnika radnje. Na snimku se vidi njegov sin, tada 14-godišnjak. Od smrti Džordža FLojda tinejdžer više nije radio u radnji. „Traumatizovan je. Svi smo“, rekao je Abumajaleh, prenosi Jutarnji list.

U sudnici u Mineapolisu smenjivali su se svedoci žaleći što nisu učinili nešto da spreče tragediju. Mladi 19-godišnji trgovac Kristofer Martin koji je tog dana radio na blagajni pita se da li je on kriv za Flojdovu smrt, jer je prijavio da mu je sumnjiva novčanica od 20 dolara sa kojom je Flojd platio kutiju cigareta.

Prodavač kaže da je odmah prepoznao da je novčanica lažna. Na trenutak je mislio da to prećuti: lažne novčanice oduzimale su se od plate prodavaca koji bi ih prihvatio. No onda se predomislio. Prijavio je stvar šefu, koji ga je poslao po Flojda. Kad je Flojd odbio da se vrati u radnju, drugi trgovac je pozvao policiju.

Na kamerama se vidi kako policajac sa pištoljem u ruci prilazi Flojdu i tera ga da izađe iz svog auta. Čovin i dva druga policajca gurnuli su ga na pod. Na snimku se vidi mladi prodavac ispred radnje, kako se drži za glavu dok policajac kleči na vratu Džordža Flojda. U neverici i krivici. „Da sam samo uzeo tu novčanicu, sve to se moglo izbeći“, žali danas Kristofer Martin.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar