„Na stanici u Puli“: Kako Hrvatska plače za Balaševićem

Svet 20. feb. 202111:39
Podeli:
đorđe balašević
Foto: TANJUG/ DRAGAN STANKOVIC/ mn

Sinoć, kada smo saznali da je Đorđe Balašević umro, svi oni koji su živeli u staroj Jugoslaviji na tren su se vratili u ta vremena. I nikakvih razlika i granica nije bilo. Isto kao i Beograd i Novi Sad, i u Zagreb je sinoć bio tužan.

Među onima koji su se opraštali od Đoleta bila je i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Od Đoleta su se opraštali u Puli, na stanici, koju je opevao u svojoj čuvenoj pesmi Oprosti mi, Katrin.

Zahvaljujući Đoletu, koji nas je sve spajao nevidljivim nitima, u Zagrebu je na ćirilici uz sveće na Ilici ostavljen natpis „Bećarac“.

Tamo su se građani okupili, onako spontano, i pevali Đoletove pesme.

Zagreb se oprašta od Balaševića

Pogledajte kako se Zagreb oprostio od Balaševića.

Posted by Index.hr on Петак, 19. фебруар 2021.

 

I oni znaju da je Balašević od onih koji ne znaju za mržnju.

U celom regionu, prva nacionalna televizija koja je odala počast preminilom Đorđu Balaševiću bio je drugi kanal HRT-a. Pustili su njegov koncert iz pulske arene.

Sat i po vremena kasnije srpske televizije su počele da emituju program posvećen Balaševiću…

Zagreb očigledno odlično pamti da je posle raspada SFRJ Đorđe Balašević otvoreno bio protiv nacionalizma, protiv potpirivanja sukoba, protiv podela.

Zato je bio i ostao omiljen. Balkan ga je voleo i pre, voleo ga je i kad se raspao i pocepao u krvavim sukobima. Zato danas najveći hrtvatski portali i televizije navode kako smo svi odrastali, smejali se i tugovali s njim.

Đole je na zavađenom Balkanu punio koncertne sale u svih šest bivših republika.

Zato je danas i Sarajevo tužno – jer ne može da se zaboravi kako je Đole prvi posle rata otišao tamo, s pesmom i šeretskim osmehom koji razoružava.

Pročitajte još:

Đorđe Balašević preminuo je na Infektivnoj klinici u Beogradu zbog teške upale pluća. Bio je jugoslovenski i srpski kantautor i pesnik. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom devedesetih je bio veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar