Na spisku Lukašenkov sin i snajka: Kome je EU uvela sankcije

Svet 22. jun. 202113:48
Podeli:
Aleksandar Lukašenko Foto:EPA-EFE/ANDREI STASEVICH

Zapadne zemlje su produžile sankcije protiv Belorusije obećavši da će režim Aleksandra Lukašenka "presušiti" nakon incidenta koji se dogodio prošlog meseca kada je došlo do prinudnog sletanja avona Rajanera u Minsk, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

U koordinisanom potezu protiv Lukašenka, Velika Britanija, SAD, EU i Kanada najavile su zabranu putovanja i zamrzavanje imovine visokim beloruskim zvaničnicima i entitetima koji finansiraju režim, kao kaznu za hapšenje aktiviste i novinara Romana Protaševiča i njegove devojke Sofije Sapege, koji su privedeni nakon prinudnog sledanja aviona u Minsk, prenosi Gardijan.

Ameriko ministarstvo finansija saopštilo je da zamrzava bilo koju američku imovinu i zabranjuje bilo kakve transakcije sa 16 pojedinaca i pet entiteta, uključujući Lukašenkovu sekretarku za štampu, Nataliju Mikalaeuna Eismant.

Ministri spoljnih poslova EU dogovorili se da na listu sancionisanih dodaju 86 ljudi i entiteta, dok je Velika Britanija najavila da nameće sankcije sedmoro pojedinaca i jednom entitetu povezanim sa incidentom sa Rajanerom, kao i četiri osobe i jednim entitetom koji su umešani u kršenje ljudskih prava.

EU je uvela sankcije protiv ministra odbrane, šefa Istražnog komiteta, predstavnika strukture moći, članova porodice Aleksandra Lukašenka i glavnih privrednika, prijavljeno je u Službenom listu EU, prenosi TASS. U tim dokumentima su navedeni i ministar odbrane Viktor Hrenjin, šef istražnog komiteta Dmitrij Gorar, kao i supruga starijeg sina Aleksandra Lukašenka, Lilija Lukašenko i predsednikov srednji sin Dmitri Lukašenko.

„Nećemo više sankcionisati samo pojedince, već i područja privrede koja su važna za režim. Želim da Lukašenkov režim presuši“, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas u izjavi na Tviteru.

„Sankcije su način pritiska na vladu Belorusije i one će joj naštetiti. To će teško naštetiti beloruskoj ekonomiji“, rekao je novinrima šef EU za spoljnu politiku Džozef Borel.

Borel je rekao da će ekonomske sankcije biti odobrene nakon razmatranja Evropskog saveta ldera EU, koji se sastaju u četvrtak.

Zvaničnici rade na sankcijama koji bi pogodile belorusku izvoznu industriju, uključujući izvoz nafte, duvan, kalijum i so koja se koristi u đubrivu, što je veliki izvor deviza za Belorusiju. U pokušaju da dodatno uguše finansiranje Lukašenkovog režima, bankama iz EU će takođe biti zabranjeno da nude zajemove ili investicione usluge.

Široki sporazum uspostavljen je prošlog petka nakon što su države članice EU odbile konačne primedbe. Austrija koja ima bankarske interese u Belorusiji je odbacila izveštaje da je blokirale sporazum, tvrdeći da želi da osigura da sankcije ne naštete beloruskom narodu.

Najnovije sankcije protiv 78 pojedinaca i 8 entiteta su četvrti krug restriktivnih mera koje je EU nametnula Belorusiji, otkako je Lukašenko započeo brutalnu akciju da bi ostao na vlasti nakon izbori u avgustu prošle godine.

Vlada Velike Britanije rekla je da sankcioniše BNK UK Ltd, izvoznika beloruskih naftnih proizvoda i obećala je dalje mere usmerene na određene sektore beloruske ekonomije.

„Držaćemo režim odgovornim u koordinaciji sa našim saveznicima, uključujući dalju zabranu putovanja, zamrzavanje imovine i prekidaje prihoda od izvoza nafte“, ministar inostranih poslova Dominik Rab.

Britanske kompanije su takođe izjavile da su spremne da preduzmu mere u vei sa svojim poslovnim interesima u Belorusiji nakon pritiska beloruskih disidenata.

EU i Velika Britanija su zabranile svojim avio-kompanijama da lete iznad Belorusije, od kada je uhapšen Protaševič. Beloruska opozicija je zabrinuta za bezbednost disidenta nakon niza nastupa na državnoj televiziji i na konferencijama za štampa gde je pohvalio Lukašenka.

Svetlana Tihanovska, opoziciona liderka je rekla da je očigledno da Protaševič govori pod pritiskom.

„On je talac u činu državnog terorizma“, dodala je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar