Na pominjanje njenog imena Vučić besni: Ko je Laura Koveši

Svet 22. jan. 202219:03 > 19:07
Podeli:
Karikatura: Dušan Petričić, Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

Karikaturista Dušan Petričić u svom najnovijem crtežu koji krasi vikend izdanje dnevnih novina "Nova" predstavio je predsednika Srbije koji besno sagovorniku govori da je za gradonačelnika Beograda želeo dugogodišnjeg gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, a ne Lauru Koveši. Ko je Laura Koveši?

Koveši, poreklom Rumunka, kao javna tužiteljka zadužena je za krivična dela protiv pronevere budžeta EU, prevara, korupcije, prekograničnih prevara sa porezom na dodatu vrednost većih od 10 miliona evra.

Pročitajte još:

Koveši je bila prva žena koja je postala glavni tužilac u Rumuniji i najmlađi glavni tužilac.Kada je došla na funkciju imala je samo 36 godina. U maju 2013. postala je šefica DNA. Pod njenim vođstvom, DNA je pokrenula stotine istraga protiv najviših funkcionera. Dugo je bila trn u oku rumunske političke elite kao borkinja za borbu protiv korupcije.

Tokom pet godina provedenih na tom mestu poslala je 68 visokih funkcionera na sud, uključujući 14 aktuelnih ili bivših ministara vlade i 53 poslanika iz oba doma rumunskog parlamenta.

U junu 2014. DNA je "dobila" konačnu presudu protiv bivšeg premijera Adrijana Nastasea koji je osuđen na četiri godne zatvora.

Koveši je sa čela DNA sklonjena u junu 2018. na zahtev bivšeg ministra pravde Tudoela Toadera jer se protivila inicijativi Socijaldemokratske partije (PSD) da se izmeni "osteljivo" zakondavstvo u oblasti pravosuđa. Koveši je bila optužena za zloupotrebu položaja i preteranu upotrebu resursa za prisluškivanje tajne službe; njeni okružni tužioci bili su optuženi za vršenje pritiska na svedoke.

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kada je izabrana za javnu tužiteljku u EU, rekla je da se nada da će njen uspeh motivisati rumunske sudije da nastave borbu protiv korupcije.

"Da brane nezavisnost pravosuđa i da pruže otpor potencijalnim pritiscima i uznemiravanju“, naglasila je Koveši.

Sastanak sa Dolovac

Tužiteljka se 2020. godine sastala sa republičkom javnom tužiteljkom Srbije Zagorkom Dolovac.

"Ako me pitate za glavnu tužiteljku iz Srbije, nije to bio baš sastanak između nas dve. Srele smo se na seminaru koji je organizovala Evropska investiciona banka povodom obeležavanja Međunarodnog antikorupcijskog dana. Popričale smo par minuta. I razgovarale smo o izazovima sa kojima se tužioci susreću. To je bila osnovna svrha tog… sastanka", rekla je tada za N1.

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Koveši uživa punu podršku porodica ubijenih novinara Jana Kucijaka iz Slovačke i Dafne Karuane Galicije iz Malte. Oni su pre njenog imenovanja na funkciju napisali otvoreno pismo Evropskom savetu u kojem su istakli da je Koveši „najhrabrija kandidatkinja, neko ko se pokazao da želi da donese promene onda kada nije delovala nijedna druga institucija“.

Britanski Gardijan opisuje 46-godišnju Koveši kao „neumoljivu tužiteljsku koja skida skalpe, maksimalno istrajnu u borbi ne mareći ni za šta i ni za koga“. Oni koji je ne vole neretko ističu da je „neukrotiva staljinistička progoniteljka“.

Kao mlada je aktivno igrala košarku u klubovima u Mediasu i Sibiu. Kako je istakla jednom prilikom, „postojale su situacije kada je protivnički tim pobeđivao za pola poena, a zatim sam postizala koš u poslednjih pet sekundi i pobeđivali smo“.

Do 2007. godine bila je u braku sa Mađarom Eduardom Kovešije, čije prezime je nakon razvoda zadržala.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje: Đorđe Vukadinović, Zoran Lutovac i Dušan Petričić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar