Na jugu Španije požari, evakuisano 3150 stanovnika

Svet 30. avg. 202019:25
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JOSE MANUEL VIDAL

Oko 3150 stanovnika preventivno je evakuisano iz svojih domova u pokrajini Andaluziji na jugu Španije zbog požara u tamošnjim brdima, javila je danas lokalna vatrogasna služba. Požar u brdima Siera de Huleva, udaljenim 85 kilometara od grada Sevile i 103 od primorskog grada Huelve, Vatrogasci i dalje ne uspevaju da požar stave pod kontrolu.

„Jako je teško proceniti kada ćemo uspeti da obuzdamo požar“, rekao je direktor vatrogasne službe Huan Sančez u obraćanju medijima. „Sve zavisi od vremena. Ako vetar nastavi da duva kao do sada, oko 50 kilometara na sat, biće nam potrebno više vremena“.

Požar, čiji uzrok se još uvek ne zna, počeo je u četvrtak i zahvatio područje od 10.000 hektara.

U gašenju učestvuje oko 270 vatrogasaca, 157 vojnika i 25 kanadera i helikoptera.

Vetar nosi vatru prema jugu gde su iz manjih mesta evakuisani stanovnici. Prema poslednjim informacijama, kuće je napustilo oko 3150 ljudi, a zasada nema informacija da bi njihov broj mogao porasti.

„Mnogi susedi pate, boje se da bi u požaru mogli da izgube sve što su stekli tokom života“, rekao je Sančez.

Ovo je jedan od nekoliko požara koji su izbili poslednjih dana u Španiji, gde već dugo vremena nema kiše. Prošle nedelje su vatrogasci ugasili požar na brdu u turističkom mestu Sant Antonio na ostrvu Ibici pomoću tri kanadera i helikoptera.

Požari su izbili i u zapadnoj pokrajini Ekstremaduri i severnoj Castilji.

Komentari

Vaš komentar