Na istoku Kine podignut nivo uzbune zbog poplava

Svet 19. jul. 202011:58
Podeli:
Foto: Tanjug/Chen Xingyu/Xinhua via AP

Vlasti u Kini podigle su danas nivo uzbune zbog poplava u istočnom delu zemlje, kroz koji protiče reka Huaj, a situacija ostaje veoma ozbiljna jer se, posle višednevnih obilnih kiša, i dalje očekuju velike količine padavina.

Hiljadu kilometara duga reka protiče kroz značajne poljoprivredne i industrijske centre u provincijama Henan, Anhuj i Ðangsu, a vodostaj na deset akumulacionih jezera duž njenog toka premašio je bezbedni nivo za čak 6,85 metara, saopštila je nadležna komisija kineskog ministarstva za vodne resurse.

Deo Kine koji obuhvata područje od grada Čunkging, na jugozapadu zemlje, do Šangaja, smeštenog na istočnoj obali, već dve nedelje je na udaru bujičnih kiša, navodi Rojters.

Više regiona duž toka reke Jangce – uključujući grad Vuhan i provinciju Ðangsi, u kojoj se nalazi najveće slatkovodno jezero u Kini – proglasilo je najviši stepen uzbune zbog poplava, a vlasti su upozorile da bi, zbog istovremenih poplava duž reka Jangce i Huaj, kao i kod jezera Taj, maksimalni kapaciteti akumulacionih jezera mogli biti i premašeni.

Komentari

Vaš komentar