Na istoku Evrope besni novi hibridni rat, a oružje su migranti

Svet 11. avg. 202118:03
Podeli:
Litvanija, migranti, Belorusija
Foto: TANJUG/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Letonija je proglasila vanredno stanje, a Litvanija razmatra žičanu ogradu kako bi zaustavila rekordan broj migranata koji prelaze njihove granice iz Belorusije, usred tvrdnji da ih Minsk koristi kao polugu protiv država EU kako bi im se poništile sankcije.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasti ove dve baltičke države i Poljske suočile su se sa povećavanjem ilegalnih migracija toliko velikim da su se obratile Briselu za pomoć, optužujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je organizovao prelaze u obliku „hibridnog rata“.

Viljnus, Riga i Varvaša veruju da Lukašenko koristi migrante uglavnom iz Iraka. Napetosti između između ovih zemalja i beloruskog autokratskog lidera već su velike, Litvanija je ugostila mnoge Lukašenkove pro-demokratske rivale, dok je Poljska dala utočište beloruskoj olimpijskog atletičarki Kristini Tamanovskoj, prenosi Gardijan.

Tokom osmočasovne konferencije za novinare u ponedeljak, Lukašenko je porekao da Belorusija „ucenjuje“ Evropu migrantskom krizom, ali je rekao da reaguje na strani pritisak „u skladu sa svojim mogućnostima“.

Litvanija, migranti, Belorusija
Foto: TANJUG/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Ne ucenjujemo nikoga ilegalnom migracijom“, rekao je on novinarima u Palati nezavisnosti u Minsku.

„Ne pretimo nikome. Ali doveli ste nas u takve okolnosti da smo primorani da reagujemo. I mi reagujemo“, rekao je on.

Pritisak EU prošle sedmice uverio je Irak koji je početkom avgusta dodao direktne dnevne linije iz Sulejmanije i Erbila u iračkom Kurdinstanu, kao i Basre, da pauzira letove za Belorusiju naglo smanjivši broj migranata koji stižu u Litvaniju.

Međutim, podaci o letovima pokazuju da jedan let iz Bagdada sleteo u utorak u Minsk, a pad dolaska u Litvaniju je nadokanđen povećavanjem broja migranata koji iz Belorusije prelaze u Letoniju i Poljsku.

Litvanija, Belorusija, granica
Foto: REUTERS/Janis Laizans

Nema sumnje da su beloruski zvaničnici umešani u šemu, prenosi Gardijan. Litvanija je objavila snimak koji je snimio Fronteks, granična policija EU, na kojem se vide vozila koja verovatno koristi beloruska granična straža, koja prati migrante do granice sa EU.

Jedan video koji je procurio pokazao je kako migrante puštaju iz kombija u blizini granice i govore im prvo na ruskom a onda i na engleskom, u kom pravcu da pešače. Iako trenutno ne postoje direktni letovi iz Kabula ili drugih avganistanskih gradova, posmatrači sumnjaju da će Belorusija pokušati da dovede još izbeglica iz Avganistana. Lukašenko je prošle nedelje rekao zvaničnicima da pooštre granicu, efikasno zarobišvi migrante na ničijoj zemlji nakon što su pokušali da se vrate iz EU.

Dolasci u Litvaniju su se dramtično usporili nakon pritiska EU na Irak, s tim što je prošle nedelje granicu sa Belorusijom prešao 271 migrant, u odnosu na 1.106 prethodne nedelje. Ali zemlja sada mora da obradi 4.110 zahteva ilegalnih migranata iz Iraka, Konga, Kameruna, Sirije, Irana i Rusije, što je čak 50 puta više nego 2020. godine.

Litvanija, migranti, Belorusija
Foto: TANJUG/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Poslanici u toj baltičkoj državi raspravljali su utorak o tome da li će izgraditi metalnu ogradu visoku 4 metra duž granice sa Belorusijom, kao i da li će dopusti vojsci da patrolira granicom. Graničari su prošle nedlje gurnuli nazad u Belorusiju oko 700 ljudi, dozvoljavajući samo ženama sa decom da ostanu.

„Lukašenko koristi migracije kao oružje“, rekao je tokom vikenda predsednik Litvanije Gitanas Nauseda. „Ovo je hibridna Lukašenkova kompanja protiv EU i integriteta njene istočne granice“.

Beloruski lider nije prvi koji je optužen da je migrante koristio kao oružje protiv EU. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije bio otvoren u svojim zahtevima prema EU kako bi sprečio desetine hiljada izbeglica da uđu u EU.

Litvanija, migranti, Belorusija
Foto: TANJUG/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Letonska vlada je u utorak proglasila vanredno stanje, koje će trajati do 10. novembra. To vanredno stanje se odnosi na pogranične oblasti i dozvoljava vojsci, policiji i graničnim stražarima da narede ilegalnim migrantima da se vrate u zemlju iz koje su došli. Mogu i da koriste silu ako bude potrebno.

U poseti belorusko-litvanskoj granici prošle nedelje, komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanskon je optužila Lukašenka za „veoma težak i agresivan čin“, koji je imao nameru da provocira.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar