Na hadžu u Saudijskoj Arabiji biće samo 1000 vernika

Svet 23. jun. 202023:36 > 23:39
Podeli:
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Ministar za hadž rekao je u utorak na konferenciji za medije da će se hodočasnici birati po strogim zdravstvenim kriterijumima. Starijima od 65 ove godine je zabranjeno učesvovanje na hadžu.

Saudijska Arabija ograničiće broj domaćih hodočasnika na hadžu na oko 1.000 kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima iz drugih zemalja ove godine zabranila dolazak na hadž po prvi put u novije vreme.

Ministar za hadž Mohamed Benten rekao je u utorak na konferenciji za medije da će se hodočasnici birati po strogim zdravstvenim kriterijima. Starijima od 65 zabranjeno je da učestvuju.

Oko 2.5 miliona muslimana godišnje poseti sveta mesta Meku i Medinu u nedelji hadža. Ovogodišnje hodočašće treba da započne krajem jula, a njega svaki musliman treba da obavi barem jednom u životu.

„Kraljevina Saudijska Arabija želi svim muslimanima različitih nacionalnosti da dozvoli dolazak na hadž, ali su nas globalne zdravstvene okolnosti naterale da ove godine učinimo izuzetak“, rekao je Benten.

Egipatski Al Azar odluku o ograničenju broja vernika smatra „mudrom“ i dodaje da je zaštita ljudskih života prioritet islamskog šerijata.

U Saudijskoj Arabiji više je od 161.000 zaraženih covidom-19, a umrlo ih je više od 1300. Protekle dve nedelje beleži se porast novih slučajeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar