Muslimanske zemlje osudile Izrael

Svet 11. maj. 202121:36
Podeli:
Al Aksa
Foto: REUTERS/Ammar Awad

Predstavnici muslimanskih zemalja su danas na sastanku u Saudijskoj Arabiji osudili Izrael zbog nasilja u Jerusalimu kod džamije Al Aksa, jedne od najsvetijih u islamu. Hitan sastanak 57 članica Organizacije islamske saradnje održan je u Džedi da bi muslimanski svet jedinstveno odgovorio na pojačanu napetost između Izraela i Palestinaca i sukobe u Jerusalimu.

U saopštenju sa tog sastanka je osuđen „nastavak narušavanja“ svetosti Al Akse, te „varvarski napadi“ na vernike i ograničavanje kretanja Palestinaca na svetilištu.

Akcije Izraela su ocenjene kao „provokacija osećanja muslimana širom sveta i teško kršenje međunarodnog prava“.

Međunarodna zajednica je pozvana da Izrael proglasi odgovornim za eskalaciju i da izvrši pritisak kako bi zaustavio napade koji prete „bezbednosti i stabilnosti regiona“.

Ponovo je potvrđena trajna arapska podrška nezavisnosti palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

U Turskoj je kabinet predsednika saopštio da on intenzivno vodi telefonsku diplomatiju da bi se okončala izraelska primena sile protiv Palestinaca.

Od sinoć je predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao s kraljem Malezije i liderima Katara, Kuvajta i Jordana jer teži čvrstom stavu muslimanskih država protiv Izraela, naveo je njegov kabinet.

Predsednik Turske koji je oštro osudio izraelske akcije protiv muslimana kod Al Akse tokom meseca posta Ramazana, razgovarao je i s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i s liderom Hamasa Ismailom Hanijeom.

U ponedeljak uveče su hiljade demonstranata marširale ka Ambasadi Izraela u Ankari i Konzulatu u Istanbulu da bi protestovale, ne hajući za restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar