Mučio i ubio desetine u Damasku, sada je osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Svet 13. jan. 202211:04
Podeli:
Serda Alshehabi
Serda Alshehabi Foto:Tanjug/Thomas Frey/dpa via AP

Bivši sirijski policajac osuđen je na doživotni zatvor u Nemačkoj, nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti, što je prvi takav proces u svetu povezan sa zloupotrebama koje je počinio režim Bašara al-Asada.

Anvar Raslan (58), bivši pukovnik koji je pobegao iz Sirije pre 10 godina, umešan je u ubistvo desetina ljudi i mučenje hiljada u pritvorskom centru u blizini Damaska.

Presuda suda u Nemačkoj prvi je korak ka pravdi za nebrojene Sirijce koji su pretrpeli zlostavljanje od strane sirijske vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

U međuvremenu, još jedno suđenje povezano sa sirijskim režimom, lekaru koji je potražio utočište u Nemačkoj, trebalo bi da počne u Frankfurtu.

Skoro 11 godina nakon početka narodnog ustanka u Siriji, suđenje u Koblencu je prvi put da je sud ispitao zločine koji se pripisuju sirijskom režimu, a koji su dokumentovani bezbroj puta od strane sirijskih aktivista i nevladinih organizacija.

Advokati Anvara Raslana tražili su od suda prošle nedelje da oslobodi njihovog klijenta, tvrdeći da on nikada nije lično mučio nikoga i da je prebegao krajem 2012. godine.

U pritvoru poslednje tri godine, Raslan nikada nije pokušao da sakrije svoju prošlost kada je 2014. sa porodicom potražio utočište u Berlinu.

Oko 800.000 Sirijaca potražilo je utočište u Nemačkoj od početka rata, uključujući Raslana i Al-Gariba, koji su uhapšeni 2019. godine.

BONUS VIDEO Elizabet Holms osuđena za prevaru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar