Mračno upozorenje nemačkih naučnika: Posle pandemije – haos

Svet 11. sep 202013:27 > 13:28
Podeli:
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Era globalizacije, koja traje već četiri decenija, mogla bi uskoro da bude gotova i svet bi uskoro mogao da uše u “doba nereda” koje će preoblikovatgi kako ekonomiju tako i politiku, smatra tim analitičara predvođenih strategom Džimom Ridom.

Eksperti smatraju da će „doba nereda“ prekinuti trend „najboljeg kombinovanog rasta cena dobara u bilo koje doba u istoriji, praćenog snažnim povraćajem kapitala i dividendi“, koji traje još od 1980. godine.

Prema prognozama Ridovog tima, postoji osam tema koje će definisani novo doba pred nama. Jedna od njih su aktuelni, sve lošiji aktuelni odnosi SAD i Kine koje je pandemija koronavirusa dodatno pogoršala.

Foto:EPA/CHIP EAST

Pročitajte još:

Analitičari smatraju da će kineska ekonomija sustići američku a onda, pre isteka ove decenije, preteći.

Na sreću, taj ekonomski sukob neće se pretočiti i u vojni sukob, kao što je to obično slučaj kad sila koja je u usponu izazove vladajuću silu, prenosi RT.

Umjesto toga videćemo nastavak ekonomskog rata – rata tarifama, sankcije i napade na tehnološku sferu, veruju analitičari.

Bez obzira na to ko će biti novi predsj+ednik SAD-a, rascep između dve supersile samo će rasti.

Dok je koronakriza evropsku ekonomiju već dovela do raskršća, analitičari Dojče banke smatraju da će iduća decenija biti „biti ili ne biti za Evropu“.

Među faktorima koji će odrediti budućnost su veliki dugovi i takozvani helikopterski novac (podela novca javnosti), koji će postati “mejnstrim” politike i koje će verovatno dovesti do naglog porasta stopa inflacije.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

U će se posle kovida nejednakost verovatno još više pogoršati pre nego što se dogode promene koje će uzrokovati zaokret unazad, smatraju analitičari.

Isto tako smatraju da će broj mlađih birača rođenih nakon 1980. godine preći broj onih starijih, što bi moglo dovesti do nagle i velike promene politika u mnogim sferama, od poreza do klime. Njemački analitičari nejednakost povezuju i s tom međugeneracijskom rupom.

Takva promena u odnosu moći mogla bi da značiti i stroži porezni režim, manje penzije, više poreza na nekretnine, zajedno s većom dobiti i korporativnim porezima te sve više redistributivnih politika, smatraju analitičari Deutsche Banka.

Na kraju, narednih 10 godina pokazaće da li je eksponencijalni rast vrednosti tehnoloških kompanija bio vredan truda. Analitičari smatraju da će to biti ili početak nove tehnološke revolucije ili samo drugi dot-com balon.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar