Mračno upozorenje Borisa Džonsona o Bregzitu

Svet 11. dec. 202010:41
Podeli:
Boris Džonson Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Boris Džonson najavio je ministrima u britanskoj vladi da se pripreme za "snažnu mogućnost" da ne bude postignut sporazum o Bregzitu.

Džonson je upozorio da Velika Britanija rizikuje da bude „zaključana u orbiti EU“. Istovremeno, stariji zvaničnici Konzervativne stranke apeluju na Džonsona da pronađe način za postizanje sporazuma, piše Gardijan.

Sastanak Džonsona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen trajao je tri sata, ali dve strane svejedno nisu uspele da prevaziđu razlike. Džonson je istakao i da je bio spreman da otputuje u Pariz ili Berlin kako bi se lično sastao sa evropskim liderima, ali je dodao i da je trenutna ponuda EU neprihavtljiva jer se Britanija ne može tretirati kao „blizanac Evrope“.

Šta se događalo prethodnih dana?

Narednih nekoliko dana, do nedelje, biće ključni za Bregzit pošto su u toku finalni pregovori Velike Britanije i Evropske unije o postizanju sporazumnog Bregzita.

Boris Džonson i Ursula von der Lejen Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Pročitajte još:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom da EK i Britanija ostaju udaljenih stavova po pitanju trgovinskog sporazuma. Kako je za Rojters naveo neimenovani viši zvaničnik iz Dauning strita Džonson i Fon der Lajenova dogovorili su se da do nedelje zauzmu “čvrstu poziciju” oko daljih pregovora o Bregzitu.

Ursula fon der Lajen je navela da su se saglasili da bi pregovarački timovi trebalo odmah ponovo da se sastave kako bi rešili suštinska pitanja.

“Odluku ćemo doneti do kraja vikenda”, izjavila je Fon der Lajenova.

Neimenovani viši zvaničnik iz Dauning strita izjavio je prethodno za Rojters da nakon “veoma iskrenog razgovora” Džonson i Fon der Lajenova su se saglasili da između stavova ostaje “veliki jaz”.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar