Moskva: Oproštaj od poginulog ruskog ministra, stigao i Putin VIDEO

Svet 10. sep. 202111:42
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

U Moskvi je u toku oproštaj od ministra za vanredne situacije Evgenija Ziničeva, koji je poginuo na službenoj dužnosti na Arktiku. Na ceremoniju je stigao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Pročitajte još:

Kako je rekao, smrt Ziničeva za njega predstavlja lični gubitak. Ruski lider je juče posthumno odlikovao stradalog ministra medaljom „Heroj Rusije“.

Nakon ceremonije, kovčeg sa telom ministra biće prevezen u Sankt Peterburg gde će Ziničev biti sahranjen.

Podsetimo, ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev tragično je stradao spasavajući život režisera Aleksandra Meljnika na međuresornim vežbama u Noriljsku.

Rođen je 18. avgusta 1966. godine u današnjem Sankt Peterburgu. Završio je ekonomski fakultet i Fakultet za finansije i kredite na Institutu za biznis i prava u Sankt Peterburgu. Stručnu prekvalifikaciju je obavio 2013. godine na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije 2013. godine.

Od 1984. do 1986. služio je u Oružanim snagama SSSR u Severnoj floti. Od 1987. do 2015. radio je u organima državne bezbednosti SSSR, zatim Rusije. Kratko je bio vršilac dužnosti gubernatora Kalinjingradske oblasti. U novembru 2016. godine je imenovan na dužnost zamenika direktora FSB Rusije, a 2018. je ukazom predsednika Rusije Ziničev došao na čelo Ministarstva za vanredne situacije. U decembru prošle godine je dobio zvanje generala armije. Bio je i član Saveta bezbednosti Rusije i član Pomorskog kolegijuma pri Vladi Rusije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar