Montenegro Airlines tužio ToMontenegro zbog logoa

Svet 11. jun. 202110:07
Podeli:
Foto:AP Photo/Risto Bozovic

Montenegro Erlajns (MA) u stečaju tužio je novu crnogorsku avio-kompaniju ToMontenegro zbog, neovlašćenog predstavljanja i stavljanja u promet logoa koji je istovetan ili sličan orlu koji je koristio MA, čime je "povredio registrovani žig kompanije".

Pročitajte još:

Tužbom se traži naknada štete koja nije precizirana, ali je jednaka iznosu koristi koju ToMontenegro ima nameru da ostvari stavljanjem loga kao znaka na svoje robe i usluge.

Traži se i da ToMontenegro odmah i bez odlaganja prestane sa korišćenjem loga, a pod pretnjom novčane kazne zabranjuje mu se njegovo korišćenje i u budućnosti.

U tužbi, koju je Privrednom sudu predao u četvrtak stečajni upravnik MA Saša Zejak, navodi se da je ToMontenegro povredio više članova Zakona o žigu, kojim je propisano da nosilac žiga ima isključivo pravo korišćenja zaštićenog znaka.

Dodaje se da je MA 26 godina obavljao usluge avio-prevoza, te da je prepoznat u svetu kao nacionalni brend i kompanija koja obavlja prevoz ka brojnim destinacijama.

„S tim u vezi, MA je usluge obeležavao univerzalno prepoznatljivim zaštitnim znakom žigom u obliku orla, koji je sadržao i naziv društva. Tužilac je nosilac prava na nacionalnom žigu i registrovan kod Zavoda za intelektualnu svojinu, kod kojeg je u toku postupak obnove“, piše u tužbi.

Konstatuje se da je ToMontenegro na konferenciji za medije 28. maja predstavio novi logo kompanije koji je istovetan ili sličan logu MA, odnosno registrovanom žigu.

U tužbi su taksativno navedeni članovi Zakona o žigu kojima se propisuju prava nosioca žiga da drugim licima dozvoli ili zabrani stavljanje njegovog zaštićenog znaka na robu i usluge za koje je žig registrovan.

Sudu se predlaž da utvrdi da je ToMontenegro nesumnjivo povredio žig MA, kao i prava koja iz njega proizilaze.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar