Mont Everest pokriven 5G mrežom

Svet 26. maj. 202020:57
Podeli:
Foto: Shutterstock

Huavej i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mont Everestu na 6.500 metara visine.

U postavljanju odašiljača učestvovalo je 100 radnika i korišćeno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gde je brzina interneta 1 GB/s.

Odašiljači su postavljeni s tibetanske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara.

„Zbog teških i nepredvidivih uslova postavljanje je bilo posebno izazovno: Uslovi u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su veoma teški, a u postavljanju je učestvovalo 40 šerpasa i 60 radnika Huaveja. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mont Everest približiti mnogim naučnicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huavej je još jednom pokazao da čvrsto veruje u tehnologiju koja može ovaj svet učiniti boljim mestom“, rekao je Vang Bo, direktor odeljenja dostave i usluga kompanije Huavej.

Od sada nadalje, svi koji se penju na Mont Everest sa kineske strane moći će da emituju video čime će se to neverovatno iskustvo dodatno približiti ljudima širom sveta, dodaju.

Takođe, vest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati nedeljama, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mont Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspešnog kineskog uspona sa severne strane planine, te 45 godina nakon prvog zvaničnog merenja najvišeg vrha na svetu, saopšteno je iz Huaveja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar