Moderna traži odobrenje vakcine za adolescente u EU i Kanadi

Svet 07. jun. 202119:28
Podeli:
Vasington vakcinacija koronavirus
Masovna vakcinacija u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američka kompanija Moderna zatražila je odobrenje za upotrebu svoje antikovid vakcine za adolescente od 12 do 17 godina u Evropskoj uniji i Kanadi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zahtev je podnet Evropskoj agenciji za lekove i kanadskoj zdravstvenoj agenciji Zdravlje Kanada, objavila je Moderna. Za sada je injekcija Moderne u EU i Kanadi odobrena za upotrebu za starije od 18 godina.

EU je krajem maja odobrila upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za uzrast od 12 godina. Vakcina Fajzer takođe je odobrena za taj uzrast u Kanadi.

Moderna je krajem maja objavila potpune rezultate kliničkih proba na više od 3.700 učesnika starih između 12 i 17 godina u SAD.

„U toj studiji ni jedan slučaj kovida-19 nije zabeležen kod učesnika koji su primili dve doze antikovid vakcine Moderna“, što je efikasnost od 100 odsto, navela je ta američka biotehnološka firma u saopštenju.

Posle jedne doze primećena je efikasnost od 93 odsto, navela je kompanija. Dodaje se i da je nekoliko slučajeva zaraze zabeleženo između prve i druge doze, ali su to bili laki oblici bolesti.

„Ohrabreni smo time što se vakcina Moderne pokazala visoko efikasnom u prevenciji kovida-19 kod adolescenata“, rekao je šef Moderne Stefan Bansel, prenosi se u saoštenju.

Dodaje se da se vakcina uglavnom dobro podnosi i da za sada nije zabeležen razlog za zabrinutost.

Primećene nuspojave su slične onima kod odraslih – bol na mestu primanja injekcije, u mišićima, umor, glavobolja, jeza. Moderna takođe planira da zatraži hitno odobrenje od Američke agencije za lekove (FDA) da se proširi upotreba njene vakcine na adolescente.

Adolescenti uglavnom razvijaju blaži oblik kovida-19 od starijih osoba ali nisu zaštićeni od infekcije i mogu da prenose virus u populaciji. Zato je njihova imunizacija potrebna da bi se zaustavila epidemija, smatraju stručnjaci.

Moderna je u martu počela probe svoje vakcine na deci od šest meseci do 11 godina, a koristi tehnologiju informacione RNK.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar