Mlada profesorka prebačena u zloglasni zatvor u Iranu

Svet 28. jul. 202012:43 > 12:44
Podeli:
Kajli Mur Gilbert Foto: Printscreen/YouTube/The Modern Middle East
Foto: Printscreen/YouTube/The Modern Middle East

Ugledna profesorka britansko-australijskog porekla Kajli Mur Gilbert, prebačena je u jedan od najgorih zatvora sveta, u pustinji u Iranu, gde izdržava kaznu od 10 godina, zbog špijunaže.

Iz ovog zatvora stižu stravične priče o mučenjima i silovanjima, a ugledna profesorka prepuštena je samoj sebi, piše BBC.

„Izgubila sam svaku nadu. Osećam se napušteno. Nisam špijun. Želim da živim kao slobodna žena“, izjavila je nedavno, a njene reči prenosi Reza Kandane, suprug zatvorene advokatice za ljudska prava Nasrin Sotoudeh, koji je razgovarao sa Kajli.

Kajli Mur Gilbert, sa Univerziteta Kembridž, je veliki stručnjak za Bliski istok. Ona je provela gotovo dve godine u teheranskom zatvoru Evin, a zatim je premeštena u ženski zatvor Kuarak (Qarchak), jugoistočno od glavnog grada.

Ništa ne jedem

„Ne mogu ništa da jedem. Osećam se beznadežno. Nemam telefonsku karticu kojom bih mogla nekoga da pozovem. Pitala sam zatvorske službenike da mi daju jednu, ali nisu hteli. Poslednji put sam zvala roditelje i razgovarala sa njima pre otprilike mesec dana“ rekla je Mur Glibert, kada je telefonom pozvao Kandan.

Foto: Zoran Lončarević

Izolovan i pretrpan zatvor Kuarak, u koji je premeštena, ima jednu od najgorih reputacija u zemlji. Prošlog meseca je američki Stejt Department naveo da su u Kuaraku nasilje, mučenje i silovanje, kao i nedostatak medicinskih sredstava, redovna pojava.

Veruje se da se čak i koronavirus pojavio među zatvorenicima, a tamo je socijalno distanciranje nemoguće. Prema istim navodima, nedostaje bazičnih higijenskih sredstava poput – sapuna.

Ovaj zatvor, kao i prethodni Evin, kontroliše elitna vojna organizacija, iranska Islamska Revolucionarna Garda. U njemu su smešteni zatvorenici koji su počinili najteža krivična dela, ali i politički zatvorenici.

Foto: Shutterstock

Uhapšena posle govora

Mur Gilbert, profesorka islamskih studija na Univerzitetu Melburn, uhapšena je u septembru 2018. godine, nakon što je pozvana da održi govor na akademskoj konferenciji u gradu Kvom (Qom). Saradnici na konferenciji i tema intervjua za njen akademski rad označili su je kao „sumnjivu“ za iransku revolucionarnu gardu, pa je uhapšena na aerodromu u Teheranu, dok se spremala za let iz zemlje.

Osuđena je na tajnom suđenju na 10 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Nikada nisu javno predstavljeni dokazi o navodnim zločinima koje je počinila. Mur Gilbert negira sve optužbe, a australijska vlada ih odbacuje kao neutemeljene i politički motivisane.

Foto:EPA/PETER STEFFEN

Početkom ove godine objavljen je niz njenih prokrijumčarenih pisama u kojima detaljno opsuje život u zatvoru, koji uključuju mesece izolovane u samici i nedostatak hrane, lekova i novca da kupi najosnovnije stvari.

Pročitajte još.

„Osećam se kao da sam napuštena i zaboravljena…nevina sam žrtva“ napisala je.

Rekla je da je odbacila ponudu da špijunira iransku vladu, iako bi tada bila oslobođena iz zatvora.

„Nisam špijun. Nikada nisam bila špijun i nemam interes da radim za špijunsku organizaciju u bilo kojoj zemlji. Kad napustim Iran, želim da budem slobodna žena i da živim slobodnim životom, a ne pod senkom iznude i pretnji“ rekla je Kajli.

Iran je privremeno, zbog opasnosti širenja koronavirsua u prenatrpanim zatvorima, pustio na slobodu više od 100.000 zarobljenika, ali Mur Gilbert nije među njima.

Komentari

Vaš komentar