VIDEO Inženjerka koja je Emirate odvela u misiju na Mars

Svet 15. jul. 202009:00 > 11:24
Podeli:
Mars Emirates mission
Foto:Pacific Press / ddp USA / Profimedia

Lansiranjem interplanetarne misije "Hope" (Nada) Ujedinjeni Arapski Emirati postaće prva arapska zemlja koja je poslala bilo kakvu svemirsku letelicu na Mars, a ovaj objekat biće i prvi marsovski meteorološki satelit, koji će istraživati i prikupljati podatke o atmosferi i klimatskim uslovima na toj planeti.

Planirano lansiranje iz centra Tanegašima u Japanu za 14. jul u 20 sati i 51 minut po Griniču odloženo je zbog vremenskih uslova za četvrtak u 8 sati i 43 minuta.

„Nada ili „el-Amal“ na arapskom trebalo bi do orbite crvene planete da stigne do februara 2021, tačno na 50. godišnjicu ujedinjenja Emirata.

Mars Emirates mission
Foto:KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Neuobičajeno za satelitska proučavanja, a posebno za arapske zemlje, centralna figura je jedna žena. Ona se zove Sara Al Amiri i najveća je ekspertkinja za svemir u Emiratima, gde obavlja funkciju ministarke za napredne nauke.

Pročitajte još:

Ministarka i rukovodilac

Sara Al Amiri ima svega 33 godine, a predsednica je Saveta naučnika UAE i zamenica projektnog menadžera misije „Mars Emirati“.

Al Amiri je studirala informatiku i računarstvo na Američkom univerzitetu u gradu Šardža, gde je stekla diplomu magistra kompjuterskih nauka. Oduvek ju je zanimao vazduhoplovni inženjering, ali odrasla je u vreme kada UAE nisu ni pomišljali da će nekada imati svemirski program.

Mars Emirates mission
Foto:GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Karijeru je započela u svemirskom centru „Mohamed bin Rašid“, Emirates Institution for Advanced Science and Technologi, gde je radila na razvoju zemljinih posmatračkih satelita DubaiSat-1 i DubaiSat-2.

Najpre se pridružila emiratskom Ministarstvu za klimatske promene i životnu sredinu da bi veoma brzo zauzela visoku poslovnu poziciju u Svetskom trgovinskom centru u Dubaiju. Međutim, 2016. je imenovana za šeficu Naučnog saveta UAE, a naredne godine u oktobru postala je ministarka za napredne nauke.

Mars Emirates mission
Foto:GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Danas je Sara Al Amiri naučni rukovodilac emiratske interplanetarne misije na Mars koju su nazvali „Nada“. Čak 34 odsto zaposlenih na ovom projektu su žene, zahvaljujući angažovanju Al Amirijeve, koja je insistirala na njihovom upošljavanju.

Šest i po godina rada

U video razgovoru za BBC, Sara Al Amiri je pre lansiranja misije „Nada“ rekla da se oseća uzbuđeno kao nikada ranije.

„Proteklo je skoro šest i po godina rada na ovoj misiji. Oduvek sam bila očarana svemirom, njegovom veličinom i kompleksnošću, pa sam pokušala sve to da razumem i dosta da naučim“, navela je Al Amirijeva.

Foto:GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Ona je rekla da je njen tim dugo testirao letelicu koju šalju na Mars kako bi bili sigurni da će ona opstati u putu do dolaska na tu planetu.

„Neprestano smo testirali letelicu da bismo bili ubeđeni da će ona preživeti baš svaki mogući scenario. Ona će biti lansirana na japanskoj raketi, a trebaće joj sedam meseci da stigne do Marsa. Kada se to desi, ona će kao Marsov meteorološki satelit sa tog mesta da proučava atmosferu, dajući nam uvid u vremenske promene tokom dana, kroz različite periode i godišnja doba“, ističe ova mlada naučnica.

Foto:AFP / AFP / Profimedia

Kako je istakla, ovo će pomoći u rešavanju mnogih misterija Marsa, ali i dodala da proučavanje susedne planete neće ostati samo na nauci.

„Ova misija će otvoriti nove mogućnosti za sve, za decu koja danas idu u školu, ali i za odrasle koji bi da rade na razvoju budućih istraživačkih projekata u svemiru. Ovo je nešto što mi nismo mogli ni da dokučimo da može biti moguće uraditi u UAE“, poručuje Al Amirijeva, uz napomenu da je, ako ova misija uspe, novi igrač u globalnoj svemirskoj trci uveliko stigao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar