Mitropolit Porfirije: Katastrofe jedino proizvodi čovek

Svet 07. jan. 202117:17 > 17:20
Podeli:
Episkop Porfirije Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mitroplit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić predvodio je Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Božića u Zagrebu i poručio pravoslavnim vernicima da smo svi jedno pred Bogom i stvorenim, da prirodne katastrofe ne vide razlike među ljudima, koje jedino proizvodi čovek.

Ove godine vernici su Božić proslavili u okolnostima koje nameće pandemija koronavirusa uz poštovanje svih epidemioloških mera, između ostalog i po broju vernika koji su ovoga četvrtka učestvovali na božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg.

Takođe, i uz vidljive znakove zemljotresa u kojem prošle godine u Zagrebu, oštećena i ta crkva koja je sada u skelama i obnavlja se.

„Pošast uzima ljudske živote, ubija svakoga ko joj se nađe na putu, ali tu se pokazuje da smo zapravo jedno pred Bogom i u odnosu na stvoreni svet“, rekao je mitropolit Porfirije.

Kaže i da su ljudi jedini koji mogu stvarati razlike koje razdvajaju. „Mogli bismo zato reći da smo mi jedini virus u stvorenom, jedini zemljotres i mi unosimo disharmoniju u harmonično i u to što se zove svemir, a smisao te reči je ukras i harmonija“, istakao je.

Na retoričko pitanje – pa odakle onda disharmonija, distance i polarizacije, mitropolit Porfirije dao je i odgovor – „zato što mi proizvodimozemljotrese, što smo mi virusi i jedini otrov u prirodi. Ogrešili smo se o Boga i odvojili se od Boga, a time grešimo i u odnosu na prirodu i tiraniziramo je, a data nam je da s njom sarađujemo i da je pitamo ko je i šta je kako bi nam se otvorila“.

Osvrnuo se i na međusobne odnose među ljudima rekavši da se neprestano polarizujemo, delimo se na „mi“ i „vi“, „mi“ i „oni“, a pritom smo „mi“ ti fini, dobri i sveti, a „vi“ ste u svemu crni, loši, pa se tako polarizujemo i opravdavamo svoje zlo koje nanosimo vama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar