Mitropolija o napadu na crkvu: Nezamislivi oblici srbofobije

Svet 04. maj. 202120:56
Podeli:
Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Mitropolija crnogorsko - primorska reagovala je na jučerašnje skrnavljenje crkve Svetog Nikole u Kotoru od strane Danila Adžića. Ovaj čin je ocenjen kao "nezamisliv oblik crkvofobije i srbofobije".

„Jučerašnje nebivalo skrnavljenje crkve Svetog Nikole u Kotoru i prostačko vređanje svešteničke supruge, koja je pokušala da to skrnavljenje spreči i zaustavi, najveću štetu je nanelo samim nesrećnicima koji su u njemu učestvovali. Crkva Svetog Nikole, a verovatno ni mnogo starija crkva Svetog Luke pored nje, u svojoj istoriji nisu zapamtili ovakav odnos. Prolazili su mimo nje mnogi nedobronamerni ljudi, među kojima i nemali broj onih koji su došli kao vojnici neprijateljskih vojski, ali se niko nije usudio da učini išta slično, i to na Vaskrs, najsvečaniji dan te crkve“, navodi se u saopštenju Mitropolije.

U Kotoru je juče došlo do velikog skandala koji su izazvali sportisti. Najmanje četiri osobe u noći između 2. i 3. maja vređale su suprugu kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića, nakon što ih je upozorila na nedolično ponašanje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Izgrednik, kako su preneli podgorički mediji, bio je odbornik Demokratske partije socijalista i vaterpolsita Primorca Danilo Adžić.

„Bezumlje u Crnoj Gori je počelo da dobija svoje nezamislive oblike crkvofobije i srbofobije, a oba ta vida su na najbrutalniji način iskazana u delima i rečima nesrećnih počinilaca ovoga nedela prema crkvi i prema ženi koja im se hrabro suprotstavila“, kažu iz Mitropolije crnogorsko – primorske.

Sveštenstvo SPC u Crnoj Gori dodaje da počinioci snose ličnu odgovornost, ali da je ono samo posledica agresivne i ekstremističke retorike koja vlada u Crnoj Gori. Mitropolija ocenjuje da iza ovih tenzija stoje Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović.

„Postoji čitav arsenal najogavnijih laži, etiketa i manipulacija o Crkvi koje pojedinci, razne organizacije i njihova medijska glasila gotovo svakodnevno ponavljaju. U tome naročito prednjače političke partije bivšeg režima i njihove satelitske organizacije, svi oni predvođeni predsednikom najjače od tih partija“.

„Crkva ne traži da medijski prostor bude takav da je kritički ton prema njoj zabranjen ili neprimereno ograničen, ali svakako ne smatramo da se medijska ili uređivačka sloboda sastoji u nekontrolisanom i ničim ograničenom širenju laži i manipulacija i vođenju kontinuirane kampanje u cilju satanizacije bilo kojeg pojedinca ili zajednice, pa i crkvene“, dodaje se u saopštenju Mitropolije.

Sveštenstvo SPC traži od crnogorskih državnika da se ovakvi napadi zaustave i da počinioci snose odgovornost.

Adžić i ostali osumnjičeni su na Vakrs urinirali na vrata Crkve i izrekli niz uvreda supruzi sveštenika Nemanje Krivokapića.

„Pomenutog dana u 00:20 videla sam tri pijana momka, a potom čula kako izgovaraju, citiram ‘Hajde da pi*amo po crkvi’. Jedan od njih je prišao Crkvi Svetog Nikole, počeo da otkopčava i spušta pantalone. Ja sam zatim uzviknula da da ću zvati policiju, da bi mi jedan od tih momaka rekao – ‘Šta je srpska k*rvo ili d*oljo’, ne mogu se tačno setiti“, navodi se u zapisniku koji je napravila policija nakon što je uzela izjavu od supruge kotorskog sveštenika Nemanje Krivokapića.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar