Misteriozni put Milorada Dodika: Da li se sprema susret s Putinom?

Svet 22. nov. 202113:29 > 13:30
Podeli:
Milorad Dodik Foto:AP

Član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je odlazak na važan put, ali destinaciju nije želeo da otkrije javnosti. Da li je to zahtev domaćina ili je Dodik želeo da zaintrigira javnost, trenutno nije poznato.

Iako se na prvu može prognozirati da lider SNSD-a planira put Moskve, kako Klix.ba saznaje, takvo putovanje još nije najavljeno, niti će Milorad Dodik biti u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se 25. novembra sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Stoga preostaje opcija da je Putin pozvao Dodika nezavisno od posete Vučića.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mene čeka jedan važan put koji je za nas bitan. Ali on ne uslovljava održavanje posebne sednice, odnosno suštinu onoga o čemu ćemo razgovarati, nego je samo potreba da se i na tako jednoj važnoj adresi popriča još o tome“, rekao je.

Na pitanje novinara gde ide, odgovorio je: „Da sam hteo da kažem, rekao bih odmah. Idem na važan put, čuće se.“

Prema nezvaničnim saznanjima, Dodik bi trebao ići na dva važna sastanka van granica BiH, ove i naredne sedmice, no imena država koje će posetiti i imena zvaničnika s kojima će razgovarati i dalje se kriju.

Proteklih sedmica Dodik je bio u Zagrebu, Ljubljani i Istanbulu, gde je tražio razumijevanje ili podršku za svoju opasnu politiku od predsednika Zorana Milanovića i Redžepa Tajipa Erdogana te premijera Janeza Janše, a u Laktašima je ugostio mađarskog premijera Viktora Orbana.

Milorad Dodik Foto:AP

Imajući u vidu da ima zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države, pod veoma važnim putovanjem preostaju još svetske sile poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Kine.

Poznato je da je Nemačka najveći zagovornik uvođenja ekonomskih sankcija Dodiku i njegovim bliskim saradnicima. Uz njih stoje i Britanci, dok Francuzi prilično kalkulišu, iako je njihov predstavnik u Veću sigurnosti UN-a podržao izveštaj Kristijana Šmita.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar