Misteriozna bolest hara među američkim diplomatama u Beču

Svet 19. jul. 202111:26
Podeli:
Beč Foto: Anton Aleksenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao centar mnogih diplomatskih aktivnosti Beč je donedavno bio siguran za rad mnogih američkih diplomata, međutim od početka godine među osobljem američke administracije u Beču zabeležen je nagli porast zdravstvenih incidenata sa simptomima sličnim misterioznoj bolesti mozga koja pojavila u Havani 2016. godine, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Pročitajte još:

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih incidenata u Beču koji uključuju njene diplomate i drugo osoblje administracije, ukazuje britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC) ističući da su prijavljeni simptomi slični „Havana sindromu“ za koji još nije utvrdjen definitivan uzrok, ali za kojeg američki naučnici kažu da je najverovatnije uzrokovan usmerenim mikrotalasnim zračenjem.

Otkako je u januaru predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost, više od 20 zvaničnika američke diplomatije u Beču prijavilo je simptome slične „Havana sindromu“.

Slučajevi tog stanja zabeleženi su i u drugim delovima sveta, ali američki zvaničnici kažu da su brojke u Beču veće nego u bilo kom drugom gradu osim u Havani.

Sindrom je prvi put zabeležen na Kubi 2016. i 2017. kada su se američke i kanadske diplomate žalile na niz simptoma koji se kreću od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, gubitka sluha i anksioznosti do nečega što su opisali kao „kognitivnu maglu“.

Slučajevi u Beču prvi put su izašli na videlo 16. jula u časopisu Njujorker, a kasnije ih je potvrdio Stejt department, ističe BBC i dodaje da je američki državni sekretar Entoni Blinken još u junu najavio široku procenu uzroka bolesti.

Austrija takođe istražuje prijavljene slučajeve bolesti poznate kao „Havana sindrom“ među američkim diplomatama u Beču, javio je Rojters.

„Izveštaje shvatamo vrlo ozbiljno i u skladu s našom ulogom države domaćina, radimo s američkim vlastima na zajedničkom rešenju“, navodi se u kratkom saopštenju austrijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Američki zvaničnici sumnjaju da su Rusi odgovorni za taj sindrom, odnosno da su operativci koji rade za rusku vojno-obavještajnu službu GRU, uređajima za mikrotalasno zračenje ciljali američke zvaničnike verovatno da bi ukrali podatke s njihovih računara ili telefona.

Međutim, kako piše Njujorker, američki obaveštajni analitičari i operativci do sada nisu uspeli da pronađu konkretne dokaze koji bi im omogućili da se izjasne da su krivi Rusi ili mikrotalasna radijacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar