Sarajevo pod blokadom: Policija obezbeđuje misu za Blajburg

Svet 16. maj. 202011:23 > 11:29
Podeli:
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Sarajevu će u 12.15, u Katedrali Srca Isusova biti održana misa za blajburške žrtve

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavijestilo je javnost da će pobrinuti da događaji proteknu bez problema, napominjući da će eventualni izgrednici biti sankcionirani, prenosi RSE.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo blokirali su centar prestonice BiH, prenosi Blic. Na ulicama u blizini Katedrale Srca Isusova je veliki broj marica, ali i policajaca, specijalaca. Od 9 sati je blokiran saobraćaj kao i kretanje pešaka, na delu ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Pehlivanuša, Dženetića Čikma, Niže banje, Josipa Štadlera, Trg fra Grge Martića, Ferhadija i Štrosmajerova.

Iz policije su ranije najavili da će od devet sati pa sve do završetka mise uže područje oko katedrale biti blokirano za pešake i vozila, te se oni upućuju na alternativne pravce. Misi u katedrali, prema ranijim najavama, prisustvovaće 20 vernika, ne računajući sveštenike.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Od Marijin Dvora do Vječne vatre

Paralelno sa održavanjem mise, u 12 sati, u sarajevskom naselju Marijin Dvor, najavljeno je protestno okupljanje ispred Filozofskog fakulteta. Organizator je SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u Bosni i Hercegovini.

Marijin Dvor je odabran, kako su najavili organizatori, zbog toga što je nekoliko dana pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim na tom mestu obesio 55 antifašista. Ispred Filozofskog fakulteta, dan pred misu, postavljena je fotografija Sarajlija obešenih u periodu od 18. marta do 4. aprila 1945. godine.

Pogubljenje Sarajlija je naredio Maks Luburić, ustaški pukovnik i tvorac logora Jasenovac, ali i učesnik Blajburga, u to vrijeme upravnik Sarajeva ispred tzv. Nezavisne države Hrvatske. Nakon okupljanja, predviđen je mimohod prema Vječnoj vatri u centru Sarajeva, spomen mestu za sve žrtve tokom rata od 1941-1945 godine.

Iz udruženja antifašista Kantona Sarajevo naglasili su da je namera komemorativnog mimohoda ukazati svim građanima Bosne i Hercegovine na potrebu zajedničkog antifašističkog delovanja te da neće dozvoli da se u Sarajevu izjednačavaju zločinci i žrtve, gubitnici i pobednici u Drugom svetskom ratu.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Preko cele glavne ulice koja nosi naziv maršala Tita istaknut i veliki natpis na kojem uz zvezdu petokraku stoji poruka „I ja sam antifašista“.

Najava služenja mise izazvala je žustre polemike u BiH pri čemu je Crkva insistirala na stajalištu kako je reč o verskom obredu za duše pokojnih dok su brojni državni službenici, među kojima su i sva tri člana Predsedništva BiH, političke stranke i nevladina udruženja, ocenili kako je misa u sastavu blajburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima koji je odgovoran za ubistvo više od deset hiljada Sarajlija tokom fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Komentari

Vaš komentar