Ministarstvo zdravlja CG: Nije odbijena donacija vakcina

Svet 28. jan. 202118:06
Podeli:

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je saopštilo da ni Vlada Crne Gore, niti to ministarstvo nikada nisu izneli stav o odbijanju donacije biznismena Petrosa Statisa od 10.000 vakcina kineskog proizvođača Sinofarm.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je medijima u utorak kazala da su odbili donaciju jer je „dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktnim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine“.

Ministarstvo je u četvrtak izdalo saopštenje nakon oštre reakcije opozicije, ali i dela građana koji su pokrenuli peticiju da Vlada prihvati donaciju, jer se ne zna kad će vakcinacija početi.

„Radi predostrožnosti kontrole kvaliteta, želimo da naglasimo da sarađujemo isključivo sa proizvođačima vakcina i Vladama zemalja koje su uključene u razvoj vakcina, kao i ceo svet. Stoga predlažemo da gospodin Statis vakcinu ustupi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će izvršiti kontrolu kvaliteta vakcina, a potom je donirati nama“, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori još uvek nije počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prema najavama mogla bi početi početkom februara, ali nije precizirano kada.

Grčki biznismen Petros Statis je ponudio donaciju od 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, a javnost je o tome obavestio predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Opozicione partije tvrde da je Vlada odbila Statisovu donaciju iz političkih razloga, posebno jer je od Srbije tražila pomoć u nabavci vakcina.

Statis je u međuvremenu izjavio da njegove donacije nemaju i nikad neće imati politički motiv.

Komentari

Vaš komentar