Ministar pravde CG: Temeljni ugovor sa SPC do kraja juna

Svet 28. maj. 202223:20
Podeli:
Marko Kovač Foto:gov.me

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač kazao je da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna.

On je istakao da je regulisanje odnosa između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve jedan prirodan i logičan proces.

„Znate da je sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom pre desetak godina potpisan Temeljni ugovor koji uređuje prava i obaveze. Tako da postoji komunikacija, postoji namera obostrana. Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznele svoja očekivanja i nadu da će se u skladu sa Ustavom i zakonom rešiti sva otvorena pitanja koja su ostala nerešena“, kazao je Kovač gostujući na TV Prva.

Tim ugovorom, kazao je Kovač, ni na koji način neće biti ugrožen državni interes.

"Biće u potpunosti u skladu sa svim normativnim aktima i Ustavom Crne Gore, samo ćemo regulisati određena pravna pitanja i položaj verske zajednice", rekao je on.

Kovač je dodao i da su imali sastanak sa pravnim timom SPC-a, gde su, prema njegovim riječima, postigli visok stepen usklađenosti u normativnim rešenjima.

"Bazirajući se prevashodno na ono što je kostur ugovora između Crne Gore i Katoličke i Islamske zajednice, ne dajući ništa veća prava ni jednima ni drugima i gledajući da sve verske zajednice imaju ista prava i obaveze", kazao je Kovač.

Bonus video: Krivokapić: Temeljni ugovor spreman za potpisivanje, članovi Vlade saglasni

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar