Ministar Milatović: Crna Gora je lider evropskih integracija

Svet 30. apr. 202118:12 > 18:14
Podeli:
Jakov Milatović
Jakov Milatović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Crna Gora je geografski evropska zemlja, kao i ceo region Zapadnog Balkana. Bez potpune integracije, Evropska unija kao celina neće biti potpuna. To je opšteprihvaćeno u Briselu, a čini mi se i na Zapadnom Balkanu. Sve zemlje teže tome, neka je naprednija, a Crna Gora je zasigurno lider evropskih integracija", rekao je crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović za portal Nova.rs.

 

Milatović trenutno boravi u Beogradu, u okviru posete zemljama regiona, sve u cilju promocije predstojeće turstičke sezone u Crnoj Gori. U razgovoru za portal Nova.rs, Milatović je istakao da je nova vlada posvećena evropskim integracijama, ali i jačoj regionalnoj saradnji, pre svega u oblasti ekonomije. Ministar ekonomskog razvoja saopštio je da će prvi letovi kompanije „ToMontenegro“ ka Beogradu krenuti pre početka turističke sezone, a da postoje i dodatni zajednički projekti, poput auto-puta Bar – Boljare i Luke Bar, koji će osnažiti ekonomske veze dve bliske zemlje Zapdanog Balkana.

POGLEDAJTE JOŠ:

*Da li očekujete da će EU pomoći Crnoj Gori po pitanju duga prema Kini, za izgradnju auto–puta Bar – Boljare, kako su prethodno najavili gospodin Varhelji i potpredsednik Vlade Crne Gore Abazović?

– Mi nikakvu pomoć ne očekujemo, nikada se nije radilo o tome. Više se radi o ekonomskoj odluci da kredit, koji je u ovim okolnostima percipiran kao skup i koji je u stranoj valuti, refinansiramo kreditom koji je jeftiniji i koji je u domaćoj valuti. O tome smo razgovarali sa Evropskom komisijom i Evropskim razvojnim bankama. Reč je o jako prostoj ekonomskoj logici, i to je nešto što svaki pojedinac radi kada iz jedne bake refinansira svoj kredit onim iz druge banke. Istovremeno razgovaramo sa kineskim partnerima i pokušavamo da pomerimo datum početka otplataeglavnice, to je jul ove godine, na datum nakon završetka prioritetne deonice auto – puta. Pregovori se odvijaju na dve strane paralelno i to je porilično prosto ekonomsko razmišljanje. Pregovore vodi ministar finansija, i ja u ovom trenutku ne bih prejudicirao ništa. Čini nam se da bi vrsta takozvanih ‘policy based’ kredita, koje bismo možda dobili od strane evropskih finansijskih institucija, mogle da posluže da refinansiramo kineski kredit, a dodatno mogu pomoći da ubrzamo reforme u zemlji. Ne bih ja od ovoga pravio neku vrstu geoplitike, poprilično je ekonomska stvar.

*Kada očekujete da će auto–put doći do granice sa Srbijom?

– Mi bismo voleli da se to desi što pre. Međutim, ta naša želja mora da se stavi u kontekst trenutne situacije i javnog duga u Crnoj Gori, koji je poprilično visok. Trenutno se radi na oporavku ekonomske aktivnosti, naredni korak je dodatna stabilizacija javnih finansija. Paralelno se radi na obezbeđivanju dodatnih izvora finansiranja za razvojne projekte, to je priča oko auto-puta i njegovog spajanja sa srpskim delom. Ministar kapitalnih investicija intenzivno radi sa srpskom stranom, potpuno je prirodno da zajednički pristupimo pred određene treće strane, kako bismo ga zajednički završili u što kraćem roku.

* Montenegro erlajns je od juče zvanično u stečaju, a nova kompanija „ToMontenegro“ još nije operativna. Kada se može očekivati početak rada ToMontenegra?

– U razgovoru sa menadžmentom „ToMontenegra“, koji će leteti kao nacionalna avio kompanija AirMontenegro, saznali smo da bi prvi letovi iz Tivta i Podgorice ka Beogradu trebalo da se ostvare pre početka turističke sezone. Jedan od dva aviona koje je Vlada kupila je sada potpuno operativan. Samo se čekaju određene licence kako bi prvi letovi, pre svega ka Beogradu iz Podgorice i Tivta, počeli da se odvijaju.

Jakov Milatović
Jakov Milatović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

* Ministar Spajić i vi ste posetili nekoliko zemalja regiona i razgovarali sa njihovim zvaničnicima. Da li očekujete da će ovi potezi doprineti da predstojeća turistička sezona u Crnoj Gori bude bolja od prethodne?

– To je jedan od razloga regionalne posete koju smo imali ministar Spajić i ja. U Hrvatskoj smo se sreli sa potpredsednikom Vlade i ministrima finansija i turizma, ali i sa par uspešnih hrvatskih privrednika, kako bismo im prezentovali jednu novu vizuju crnogorske vlade, i zatražili dodatnu pomoć Hrvatske na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Nakon toga smo bili u Bosni I Hercegovini, na sastancima sa najvećim državnim zvaničnicima. Danas se ta turneja završava mojim dolaskom u Beograd, gde sam se sreo sa ministarkom privrede i predsednikom Privredne komore. Cilj svih poseta je prezentacija nove vlade, njenih vizija, dodatni impuls regionalnoj saradnji, snažna poruka i  ruka prijateljstva, sve u cilju poboljšanja regionalne ekonomske saradnje.

POGLEDAJTE JOŠ:

* Nakon sastanka sa predsednikom Privrede komore Srbije Markom Čadežom saopštili ste da će doći do unapređenja saradnje kada je u pitanju Luka Bar. Šta konkretno podrazumeva ova saradnja?

– Dogovarali smo više konkretnih stvari danas, jedna od njih je i Luka Bar. Potencijal Luke bar do sada nije bio dovoljno iskorišćen, pre svega kada su u pitanju srpski privrednici. Mislimo da bi Luka Bar mogla da pametnije iskoristi potencijal koji postoji u Srbiji i zemljama regiona. To je tema koja je stavljena na sto i mi smo se dogovorili da u narednom periodu o tome detaljno razgovaramo.

* Kada ste boravili u Hrvatskoj, bilo je reči i o podršci evropskom putu Crne Gore. Da li mislite da bi Crna Gora mogla da bude sledeća članica EU i zbog čega?

– Hrvatska je jedina članica Evropske unije sa kojom se Crna Gora graniči. Ona je u smislu kulturološke i sistemske bliskosti dobar primer nama. Zasigurno možemo mnogo stvari da naučimo u delu koji se tiče evropskih integracija, to je i bio cilj posete. Hrvatska može dodatno da bude promoter Crne Gore u Briselu na putu ka EU, što je hrvatska strana prilično dobro prihvatila i razumela potrebe nove crnogorske vlade. Crna Gora je geografski evropska zemlja, kao i ceo region Zapadnog Balkana. Bez potpune integracije Evropska unija kao celina neće biti potpuna. To je opšteprihvaćeno u Briselu, a čini mi se i na Zapadnom Balkanu. Sve zemlje teže tome, neka je naprednija, a Crna Gora je zasigurno lider evropskih integracija. Mi mislimo da je sve to moglo da ide brže, pa ćemo se kao nova vlada potruditi da proces evropskih integracija teče brže nego što je do sada bio slučaj. Nama je trenutno domaći zadatak da ubrzamo reforme, one koje se tiču vladavine prava, ali i one ekonomske politike, na tome puno radimo.

Jakov Milatović
Jakov Milatović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

* Pre pet meseci u delu ekspozea gde se govori o ekonomiji, premijer Zdravko Krivokapić je rekao da bi „želeo da za četiri godine učini Crnu Goru sličnom Luksemburgu“. Posle pet meseci na funkciji ministra ekonomskog razvoja, da li Vam ovaj cilj deluje realno?

– Mislim da je to cilj kome treba da težimo. Premijer je bio potpuno u pravu što je postavio tako ambiciozan cilj. Ne možemo za četiri godine dostići kvalitet života koji postoji u Luksemburgu, ali u Crnoj Gori, koja ima ogromne resurse, postoji potencijal da se taj nivo i kvalitet života dostigne. Ova vlada zaista daje sve od sebe i tako će biti u narednom periodu, kako bismo sproveli sve reforme i što pre došli do cilja.

BONUS VIDEO

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar