„Sveti Milokrad“: Dodikova ikona hit na mrežama

Svet 21. dec. 202014:22 > 15:41
Podeli:
Foto: Twitter/

Korisnici društvenih mreža poslednjih nekoliko dana inspirisani su poklonom koji je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik darovao šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. U pitanju je Zlatna ikona, za koju se ispostavilo da je ukradena iz Ukrajine, iz Luganjska, pre 300 godina, a nekim "čudom" završila je u Dodikovim rukama.

Ubrzo je pokrenuta i istraga o misterioznim putevima kojima je ikona došla u vlasništvo Milorada Dodika, čime je izazvan pravi diplomatski skandal.

Pročitajte još:

Naime, posle protestne note koju je Ministarstvu spoljnih poslova BiH uputila ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini, i molbe za pružanje detaljne informacije o poreklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine, zvanična Moskva saopštila je da će vratiti Bosni i Hercegovini vekovima staru ukrajinsku ikonu.

Zastupnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije rekao je za AFP da će pozlaćena pravoslavna ikona – za koju se veruje da je stara 300 godina – “biti vraćena” u Bosnu, kako bi se njeno poreklo utvrdilo uz pomoć Interpola.

Podsetimo, Dodik je uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu prošle nedelje.

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primerku.

Međutim, kako je skandal privukao veliku pažnju, Dodik je naprasno završio u bolnici zbog, kako lekari tvrde, mučnine i problema sa želucem.

Urnebesne poruke sa Tvitera:

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar