Milo: Razumeli smo narod, spremni smo za sledeću priliku

Svet 11. dec. 202014:35
Podeli:
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

"Kada je reč o nedavno održanim izborima u Crnoj Gori, DPS je razumeo poruku naroda, ali bićemo spremni za sledeću priliku", naglasio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je govorio danas na Forumu "To Be Secure", u organizaciji Atlantskog saveza, u Podgorici.

On je saglasan da postoje podele, a cilj je, ističe, da se one prevaziđu i to vidi kao ključni izazov.

„Nećemo biti efikasna zemlja, ako ne premostimo podele. Mala društva treba da znaju da ako imaju podele ona su od starta neuspešna“, naglašava Đukanović.

Pročitajte još:

Tvrdi da u regionu postoje retrogradne grupe, koje pokušavaju da zamrznu region na putu ka EU, ali da je uveren da većina deli evroatlantske vrednosti.

Kako tvrdi, Crna Gora bi nakon izbora trebalo da konsoliduje svoju evropeizaciju.

„Ne treba da na nacionalizam odgovaramo nacionalizmom, već evropeizacijom. Vreme je za redefinisanje i modernizaciju evropske politike u Crnu Goru kao ključnu političku osnove zemlje i prilika za razvoj“, objašnjava crnogorski predsednik.

Kaže da se crnogorska država razvijala u dve faze, prva od 1990. do 2006. kada je konsolidovana, prema njegovima rečima, multietnička harmonija i kada je postignut uspeh da NATO 1999. ne bombarduje teritoriju današnje Crne Gore.

Drugu fazu Đukanović kaže da počinje od 2006. godine kada su se okrenuli ka evropskim vrednostima koje su obezbedile članstvo u NATO.

Kada je reč o NATO kaže da je to organizacija koja je „očajnički“ potrebna svetu, EU i SAD, te da je Alijansa garant bezbednosti, promovisanju evropskih vrednosti i razvoja.

Milo Đukanović i Aleksa Bečić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Đukanović kaže da su poruke evroatlantskih partnera nakon izbora za predsednika u SAD ohrabrujuće, te da veruje da će Džozef Bajden raditi posvečeno na obnavljaju tog partnerstva.

„Ubeđen sam da će Bajden oporaviti ugrožene evroatlantske odnose“, kaže Đukanović i dodaje da je u više navrata imao priliku da razgovara sa novoizabranim američkim predsednikom koji odlično poznaje i EU i region.

On je dodao takođe da Evropa neće biti stabilizovana dok ne shvati da je nemoguće ujedinjenje bez Zapadnog Balkana.

Kaže da je proces integracija Zapadnog Balkana poslednjih pet godina usporen i dodao da region nema kapacitete za integraciju i razvoj bez EU i ohrabrenja Brisela.

„Pored EU investicionog plana, sve ostalo je izostalo. Nema pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, niti vizne liberalizacije za KiM. EU mora više snage da uloži na integraciju regiona. Integracija je jednako što i stabilnost u našem regionu. Integracija koja podrazumeva i EU i NATO“, zaključio je Đukanović.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar