Milo opoziciji uvalio „vruć krompir“

Svet 03. sep. 202022:30 > 04. sep. 2020 15:4712 komentara
Podeli:
Milo Djukanovic
Foto:TANJUG / SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRBE GORE

Nakon istorijskog poraza Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, opozicija je najavila da će brzo i formalno preuzeti vlast. Ipak, ne samo da ih na putu do formiranja vlasti čeka još izazova, već i kada vlast bude formirana, opozicija će se naći na još težem ispitu - kako izbaviti zemlju iz ralja ekonomske krize izazvane pandemijom i propalom turističkom sezonom.

Nakon punih 30 godina, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori doživela je poraz. Opozicija je osvojila tesnu većinu od jednog mandata u crnogorskom parlamentu.

Đukanović je indirektno priznao poraz u izbornoj noći, a opozicija najavila da će brzo sastaviti novu Vladu. U Crnoj Gori se od završetka izbora pojačavaju tenzije, ali ukoliko opozicija bude formirala vlast, naći se u nebranom grožđu; turistička sezona je doživela krah usled pandemije koronavirusa, a kako su analitičari za Nova.rs istakli, crnogorska ekonimija ni pre aktuelne krize nije bila u zavidnom stanju.

Foto: Nova.rs

Pročitaj i:

„Nije Đukanović namerno bacio taj vruć krompir opoziciji i da je mogao, on bi svakako odabrao vlast, ali nema sumnje da je stanje u crnogorskoj privredi veoma, veoma loše“, ističe politički analitičar Đorđe Vukadinović i ističe da je crnogorska ekonomija bila u nezavidnoj situaciji i pre pandemije koronavirusa.

„Trend je bio nepovoljan i pre nego što je turistička sezona doživela krah – dugovi su rasli, a privredna aktivnost se smanjivala“, objašnjava Vukadinović. „Zamislite onda kakvo je stanje posle apsolutnog fijaska sezone. Veliki deo građana živi od toga i tek će se na jesen i zimu pokazati prave posledice tog kraha. U tom smislu je Đukanovića čak možda i pogledala sreća.“

Ekonomsko-socijalna kriza zbog epidemije koronavirusa će svakako doneti dosta tenzija u funkcionisanju nove vlade, ali je za narednu vlast izvesno da neće startovati sa visokim očekivanjima, smatra Vukadinović.

Lider URA-e Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Crno na bijelo

Pročitaj i:

„I njihova ambicija, ali i očekivanja građana biće da se izbegne potpuni kolaps“, ističe on za naš portal. „Ono što mogu da urade je da pokušaju da pokrenu insititucije da rade svoj posao, najpre kad je reč o korupciji i borbi protiv kriminala. To je maksimalni cilj i ne treba očekivati nikakav rast. Dakle, na novoj vlasti je samo da spreči totalnu katastrofu.“

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević smatra da je ekspertska vlada utoliko bolje rešenje jer je činjenica da su okolnosti nepovoljne.

„Tačno je, razvlašćivanje DPS-a se desilo u momentu teške ekonomske situacije i propale turističke sezone. Oko toga nema dileme. I upravo zbog toga su lideri tri pobedničke liste na izborima, gospoda Bečić, Krivokapić i Abazović odmah, dan posle izbora, saopštili da će nova demokratska i reformska vlada biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti“, rekao je Pavićević za Nova.rs i dodao da će oni koji u datoj oblasti znaju najviše, koji umeju najbolje, imati priliku da se bave javnim poslovima zajednice kako bi se što bezbolnije prebrodila kriza.

Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić Foto: Demokratska Crna Gora

„To je odgovoran pristup i ubeđen sam da će etika odgovornosti biti princip kojeg će da se pridržava nova vlast u Crnoj Gori“, rekao je Pavićević i dodao da se politika se u suštini i tiče rešavanja problema.

„U životu ljudi u političkoj zajednici stalno se pojavljuju problemi i centralno pitanje politike je čije upravljanje donosi najbolja rešenja za probleme koji postoje. Građani Crne Gore su dobro izabrali kada su odlučili da razvlaste DPS. I nemojte misliti da je gospodinu Đukanoviću milo što mu se pred očima razgrađuje partija. Gospodin Đukanović se za političku penziju sprema nevoljno, ali to je nebitno. Najvažnije je da se dovrši proces konstituisanja nove vlasti, da se to obavi efikasno i da predsednik Vlade i ministri prionu na posao što pre“, istakao je on.

Komentari

Vaš komentar