Đukanović doneo ukaze o opozivu ambasadora

Svet 24. feb. 202116:17 > 16:23
Podeli:
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Milo Đukanović doneo je, nakon korigovanog obrazloženja predloga Vlade za opoziv, i obavljene procedure predviđene Ustavom, ukaze o opozivu sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora/ke Crne Gore, na rezidentnoj osnovi u: Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Kini, Nemačkoj, Poljskoj, Svetoj Stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i ambasadora/ke na nerezidentnoj osnovi u: Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji.

„Kao što sam kazao prvog dana – nije upitno da li nova Vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu. Formalno, ona je to pravo stekla rezultatom izbora 30. avgusta. Očekivanje da Predsednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da ja prepravljam izborni rezultat. To naravno neću raditi. Svi oni koji danas misle drugačije nego 30. avgusta, neka sačuvaju to mišljenje za sledeće izbore“, navodi se u saopštenju predsednika.

Pročitajte još:

Drugo je pitanje, dodaje Đukanović, da li je to pravo vladajuća koalicija trebalo da koristi drugačije. „Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora. Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova Vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema Državi.“

Ono što takođe nije upitno, ističe predsednik, već je nužnost na kojoj je insistirao, jeste da se korišćenje političkog prava „ne sme zloupotrebljavati za blaćenje ljudi.“

„Dakle, ambasadori čiji je opoziv predložen ne smeju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa Države. Zato nisam do sada doneo ukaze. I zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika“, navodi Đukanović.

Rekao je da je to učinio nakon što u obrazloženju sada, između ostalog, stoji da se ambasadori menjaju zbog želje Vlade da obezbedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici, verujući da će kroz obnovljeni diplomatski sastav, kroz uobičajeni konsultativni proces i poštujući kohabitaciju vlasti, doprinostiti daljoj profesionalizaciji diplomatskog predstavljanja i nastavku kontinuiranog ispunjavanja strateških spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

„Želim pritom da ukažem da upućivanje note od strane MVP Crne Gore ministarstvima spoljnih poslova zemalja prijema pre završetka procedure koju predviđa Ustav Crne Gore, pokazuje da i nakon razgovora s predstavnicima Vlade i Ministarstva spoljnih poslova, nova vlast potvrđuje da je ustvari ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam. Primam k znanju i moj odnos prema takvoj praksi biće adekvatan“, saopštio je Đukanović.

Zahvalio je svima koji su na osnovu pomenute inicijative opozvani – ambasadorkama Veri Kuliš, Dušanki Jeknić i Sanji Vlahović, i ambasadorima Miodragu Vlahoviću, Tarzanu Miloševiću, Darku Pajoviću, Obradu Mišu Stanišiću i Budimiru Šegrtu – što su profesionalno i odgovorno služili interesima Crne Gore.

„Ovo su faze demokratskog razvoja koje Država mora proći da bi bila bolja, pravno uređenija i demokratski zrelija. Nadam se da će nam ovo iskustvo poslužiti da u budućnosti, kroz očuvanje dostojanstva i profesije i ljudi, i poštovanje pravnih procedura, čuvamo i nadograđujemo ugled Crne Gore u svijetu“, zaključuje se u saopštenju predsednika.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar