Milo: SPC je važan igrač u Crnoj Gori

Svet 11. dec. 202014:19 > 14:40
Podeli:
Milo Đukanović Foto:BETAPHOTO/STR/MO

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je Srpska pravoslavna crkva značajan politički igrač u Crnoj Gori, koji, kako kaže, radi na ruskim imperijalnim interesima u regionu.

Đukanović je na Forumu „To Be Secure“, u organizaciji Atlantskog saveza, u Podgorici, rekao da što je manje prisustvo Evropske unije u NATO, to će biti više prostora za „maligne interese“ trećih strana.

Pročitajte još:

Kada je reč o uticaju Rusije, Đukanović podseća da se videlo šta se desilo u Crnoj Gori u 2016. i 2020. godini, te da ne postoje dileme da je i ove 2020. godine Rusija vodila hibridni rat protiv Crne Gore.

„U 2016. to su radili sa agentima iz Beograda, a u 2020. to nisu morali, jer imaju poboljšanu platformu u Beogradu i drugim mestima u regionu i oni zapravo imaju nepolitičkog, ali zapravo veoma političkog igrača u Crnoj Gori, a to je Srpska pravoslavna crkva“, tvrdi crnogorski predsednik.

On navodi da je SPC uradila značajan deo posla na jačanju srpskog nacionalizma, ali takođe za ruske imperijalne interese na Balkanu.

„Ne verujem da je iko iznenađen jer SPC ima definisanu platformu o aktivnostima u vezi toga. Pogledajte strategiju Srbije za njene aktivnosti u regionu i odnose sa Srbima u regionu i shvatićete koji je zadatak SPC i to je ono što zapravo rade“, kaže Đukanović.

Razvija, dodaje on, srpski nacionalni identitet u susednim zemljama, a kada postignu to, objašnjava, oni rade na ‘srbizaciji Crne Gore’ i to znači dovođenje u pitanje suverenosti Crne Gore i njenog civilnog i sekularrnog karaktera.

„To je uloga SPC u srpskom imperijalizmu“, tvrdi Đukanović.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Na pitanje zašto nisu zbog toga tražili pomoć NATO, Đukanović kaže da su smatrali da je to nepotrebno, jer je postojala otvorena debata o tome.

„Imali smo izjave da Rusija ne odustaje od toga da usavršava svoje metode, ali prentenciozno bi bilo reći da je Rusija usmerena samo na Crnu Goru. Oni napadaju jedinstvo Evrope i NATO. Gde god ima izbora, oni iskoriščavaju svoje instrumente“, kaže Djukanović.

„Evropa konačno treba da shvati da je region deo Evrope. EU je motor ne samo Evrope, već celog regiona i ona nije organizacija samo za njene članice“, kazao je Đukanović i dodao da se sve više pojavljuju i Rusija i Kina i Turska kao geopolitički igrači.

Kako je kazao, moramo da se naviknemo i razumemo novu geopolitičku mapu sveta.

„Prošla je bipolarnost, prošao je unipolarni momenat i sada moramo da primetimo da je tu i Kina sa svojim potencijalom, ali bez demokratskog potencijala, a to je ono što ne odgovara, jer želimo i demokratski i ekonomsko strateško partnerstvo“, objašnjava Đukanović i dodaje da se pojavljuju kao globalni igrači i Indija, i Brazil, i Koreja.

Kako je naglasio, sada je jako važno da se ne dopusti odsustvo odgovornosti Evrope i da istovremeno drugi iskoriste šansu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar