Milo Đukanović ćuti, ali moć je i dalje u njegovim rukama

Svet 11. apr. 202121:18 > 21:25
Podeli:
Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Istorijski trenutak na izborima Crnoj Gori dogodio se krajem avgusta prošle godine, a o tome su pisali gotovo svi regionalni mediji. Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) izgubili su na parlamentarnim izborima, a dosadašnji prvi čovek države koji je dominirao tom državom čitavih 30 godina, više neće biti na vlasti. Nova Vlada Crne Gore izabrana je tri meseca posle parlamentarnih izbora. Od tog momenta Milo se nije često oglašavao u javnosti. Držao se uglavnom van "radara", ali pojedini događaji koji su usledili u Crnoj Gori pokazuju da bi njegov uticaj navodno mogao da bude veći nego što se čini.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vraćam se u državnu vlast“

Iako su pojedini mislili da su parlamentarni izbori iz avgusta 2020. godine, Milov politički kraj, on je sredinom marta ove godine dokazao svima da možda nisu u pravu. Na lokalnim izborima u Nikšiću najviše glasova osvojila je njegova partija DPS, što je pokazalo da možda nije sve gotovo kao što se mislilo.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je tada da izborni rezultat u Nikšiću nije njegov politički kraj, kao i da je DPS najjača politička partija u Crnoj Gori.

“Videli ste da se to u ovom slučaju nije dogodilo, da je DPS popravio rezultat u odnosu na parlamentarne izbore i time najavio svoju stabilnu ulogu na crnogorskoj političkoj sceni i svoju vodeću ulogu u zastupanju evropske budućnosti Crne Gore i, ja verujem, svoj skori povratak u državnu vlast u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

On ocenjuje da još uvek vlada euforija nakon velike pobede opozicije na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine i da zbog toga birači ne gledaju racionalno na njihovu vlast.

“Treba primetiti da je svega nekoliko meseci nakon pobede danas vladajuće koalicije, pobede na koju su čekali 30 godina, još uvek na sceni euforija pobednika, tako da mislim je još uvek mali broj birača bio u stanju da racionalno razluči kvalitet vršenja vlast u prethodnih nekoliko meseci, ali mislim da će i to uslediti u narednim mesecima. Ipak, u strukturi podrške koju je dobila državna vladajuća kolicija došlo je do promene”, kazao je Đukanović na TV Nova BiH.

Oglašavanje na Tviteru

Milo se povodom svakog važnog događaja u Crnoj Gori i datuma koji je bitan na za tu državu ili na svetskom nivou, Milo je znao da se oglašava na svom Tviter profilu.

Tako je komentarisao dolazak vakcina iz Kovaks programa. Pozivao je građane da poštuju epidemiološke mere i tako pomognu lekarima da se pobedi virus. Međutim, isto tako je umeo i da oplete po akterima aktuelne crnogorske vlade.

Čistka Milovih kadrova

Nakon što je formirana crnogorska vlada, potpredsnik vlade Dritan Abazović je polako krenuo da čisti službe od Milovih kadrova. Abazović je početkom decembra prošle godine saopštio da Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore dobija novog direktora. Abazović je na Tviteru naveo da se na sastanku zahvalio na dosadašnjem radu direktoru Dejanu Peruničiću. Abazović je dan pre toga saopštio i da Veselin Veljović više neće biti na čelu Uprave policije.

Međutim, i pored toga, veruje se da Milo navodno i dalje ima uticaja u pojedinim strukturama vlasti i medijima i da je i dalje jedan od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori.

Novinar Željko Pantelić u svom tekstu za portal Nova.rs napisao: „Milo Đukanović izgubio je vlast na parlamentarnim izborima, ali nije moć. Predsednik Crne Gore kontroliše u potpunosti sudstvo i tužilaštvo, po dubini može da računa na vernost dobrog dela policijskog i administrativnog aparata, kao i na medijsku podršku Radio Televizije Crne Gore koja se od javnog pretovrila u privatni servis DPS-a i Đukanovićevog okruženja“.

Potrebno vreme da se promeni sistem u Crnoj Gori

Željko Pantelić je u svom tekstu za naš portal naveo i sledeće: „Aktuelnom savezu vladajućih koalicija na državnom nivou je potrebno vreme za demontažu Đukanovićevog sistema i paralelno osvajanje, delić po delić, vlasti na lokalnom nivou. Ne treba smetnuti sa uma da su, zahvaljujući rasejanim datumima lokalnih izbora, u Crnoj Gori, u permanentnoj izbornoj kampanji i da je potrebna dobra politička kondicija da pobede“.

Dojče vele je imao slično osvrtanje u svom tekstu od 31. avgusta prošle godine. Oni su najavljenim promenema nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori posvetili podnaslov „Najavljene promene i Milova duga senka“.

„Zdravko Krivokapić, nestranački lider opozicionog bloka Za budućnost Crne Gore, u prvom postizbornom obraćanju građanima delovao je poprilično uverljivo, isto kao i njegovi budući partneri u vlasti Aleksa Bečić i Dritan Abazović. Najavljene su promene. Sporni zakon koji se tiče crkve biće povučen, biće doneseni antikorupcioni zakoni, biće formirana ekspertska vlada sa vremenski ograničenim mandatom. Najavljeno je izjašnjavanje građana o ključnim pitanjima, dakle više direktne demokratije. Neće biti revanšizma, ali hoće biti obračuna pravne države sa kriminalom.

Sve to zvuči dobro. Ali ekonomska kriza će punom snagom udariti Crnu Goru baš u periodu u kojem će nova vlast biti prisiljena da istovremeno raščišćava zaostavštinu decenijama hranjene partokratske hobotnice. Osim toga, dokle god je Milo Đukanović u blizini bilo koje funkcije, osvojen stepen demokratskih sloboda u Crnoj Gori neće biti ireverzibilan. Najvažniji zadatak nove vlasti biće – da stvori demokratske mehanizme u institucijama države, koji će već u pokušaju osujetiti svakog novog Mila“, stoji u tekstu Dojče velea.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Smena Leposavića, Milov povratak na vlast?

Smena ministra pravde, ljudskih i manjinski prava Crne Gore Vladimira Leposavića u Skupštini je, bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, izvesna samo ako Milova Demokratska partija socijalista (DPS) pritisne taster za to, jer i pored istrajnog stava po pitanju odlaska ministra zbog izjave o genocidu u Srebrenici nisu potvrdili da će za to i glasati.

„Najava smene Leposavića iznuđen je potez kojim premijer pokušava da izbegne neminovan gubitak poverenja međunarodnih partnera“, saopštili su iz DPS-a, bez izjašnjavanja da li će glasati za smenu ministra pravde, koju je predložio premijer Zdravko Krivokapić.

Pojedni crnogorski mediji pisali su da se od DPS se može i očekivati da saučestvuje u smeni Leposavića, ali nema nikakav politički interes da pripomogne u izboru njegovog naslednika.

zdravko krivokapić i vladimir leposavić
Zdravko Krivokapić, Vladimir Leposavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Gov.me

Predlog premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića je odgovorna odluka, koja može imati višestruke posledice – od jačanja ugleda predsednika Vlade, pa do toga da će možda morati da podnese ostavku, smatraju sagovornici „Vijesti“. U tom slučaju možda postoji mogućnost i povratka na vlast Milove partije DPS-a.

Milo ostao na čelu DPS-a

Milo Đukanović je krajem januara ove godine ponovo izabran za predsednika Demokratske partije socijalista (DPS), budući da je bio jedini kandidat za čelno mesto u partiji. To je jasno pokazalo da je njegov uticaj u partiji i dalje veliki, čak i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine. To pokazuje da se ništa neće promeniti u skorije vreme i da su nova previranja u Crnoj Gori moguća.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar