Milo će pokušati da opstruiše, ali neće mu uspeti

Svet 31. avg. 202018:20
Podeli:
Foto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Državna izborna komisija Crne Gore danas je saopštila konačne rezultate izbora, a konstituisanje novog skupštinskog saziva uslediće najkasnije za 15 dana, nakon čega bi predsednik države Milo Đukanović u roku od 30 dana morao da predloži mandatara buduće vlade. Milka Tadić Mijović, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo, navodi za Nova.rs da je moguće da će Đukanović pokušati da opstruiše formiranje nove vlasti, ali da u tome neće uspeti, jer je “jasno da je doživeo istorijski poraz”.

Posle 30 godina neprekidne vlasti, Milo Đukanović i njegov DPS doživeli su poraz na juče održanim parlamentarnim izborima. Naime, tri opozicione liste „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ osigurale su većinu u novom sazivu crnogorske skupštine, budući da imaju jedan mandat više (ukupno 41) od DPS-a i njihovih tradicionalnih saveznika.

Kako sada stvari stoje, koalicije oko Demokratskog fronta, Demokrata i URA formiraće novu vlast, a njihovi lideri po proglašenju izborne pobede uputili su poziv manjinama da im se prikuljuče.

Iako je izborna pobeda opozicije jasna, formiranje nove vlasti moglo bi da se oteže, budući da je Milo Đukanović predsednik države i predlaže mandatara za sastav nove vlade. Prema Ustavu Crne Gore, on bi u roku od 30 dana od trenutka konstituisanja Skupštine morao da predloži kandidata za predsednika buduće vlade, a postavlja se pitanja kada će to učiniti i da li će prvo to mesto ponuditi njegovom DPS-u.

„To nije isključeno, jer je činjenica je DPS pojedinačno dobio najviše glasova. Ipak, u poređenju sa tri opoziciona saveza ima znatno manju podršku. Dakle, čak i da Đukanović to pokuša, mandatar iz DPS ne bi mogao da sastavi vladu“, kaže za naš portal Milka Tadić Mijović, direktorka crnogorskog Centra za istraživačko novinarstvo.

Foto: N1; Milka Tadić Mijović

Upitana da li uz pomoć trgovine mandatima Đukanović može da ostane na vlasti, ona navodi da je sve moguće na ovim prostorima, ali da tako nešto ne očekuje i ne veruje u to.

Đukanovićeva lista osvojila je 30 mandata i potrebno joj je još 11 da bi imala većinu. Mogla bi da računa na manjine i SD, sa kojima ima ukupno 38 mandata, i eventualno SDP, koji je ranije bio saveznik DPS, ali je već nekoliko godina u opoziciji.

„Ta stranka je zbog koketiranja sa Đukanovićem u kampanji jedva prešla cenzus. Ukoliko bi ponovo ušli u koaliciju sa njim, potpisali bi sebi presudu. Imajući u vidu istoriju Mila Đukanovića moguće je da će pokušati da opstruiše formiranje nove vlade, ali on nema nikakve šanse, jer je pobeda opozicije jasna“, ističe Tadić Mijović.

Ona kaže da je tokom kampanje bilo uočljivo da ni SAD ni EU nijednim gestom nisu podržali lidera DPS-a, koji „važi za prozapadnog političara, a u stvari urušava Crnu Goru kleptomanskom politikom“.

„Uprkos novcu, kontroli svih institucija, sigurnim glasovima… jasno je da je Đukanović doživeo istorijski poraz. To se toliko oseća. Pobedu opozicije nikako ne može ukrasti, kao što je ova vlast ukrala čistu pobedu Miodraga Lekića na predsedničkim izborima 2013. i kao što su to uradili kontruisanjem državnog udara na izborima 2016. DPS već duže vreme na silu vlada”, zaključuje direktorka Centra za istraživačko novinarstvo i dodaje da se nada da će se novoj vlasti pridružiti manjine i zbog njih i zbog građanske Crne Gore.

Komentari

Vaš komentar