Milioneri traže povećnje poreza za najbogatije zbog korone

Svet 13. jul. 202021:08
Podeli:
Foto:EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Grupa od 83 milionera zatražila je uvođenje većih poreza za najbogatije, i to “odmah” i “trajno” kako bi se doprinielo oporavku nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa.

„Dok Kovid-19 pogađa svet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlečenju sveta“, piše u otvorenom pismu, koje su, između ostalih, potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda „Ben & Jerry“s“ Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se vlade da povećaju poreze za ljude poput njih, i to “odmah i trajno”, prenosi sarajevski portal Indikator.

„Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odeljenjima intenzivne nege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu od vrata do vrata“, piše u pismu objavljenom na sajtu grupe “Milioneri za čovečanstvo”.

Međutim, kako dodaju, oni “imaju mnogo novca”.

„Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina” za oporavak od krize, čije posledice će “trajati decenijama” i mogle bi da “gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo”.

Ističe se da problemi koje je kovid-19 prouzrokovao i otkrio ne mogu da se reše dobročinstvom, bez obzira na to koliko ono bilo velikodušno. Ukazuje se na to da šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje, kako bi se “adekvatno finansirali zdravstveni sistemi, škole i bezbednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas”.

Pandemija korona virusa dovela je do istorijske recesije širom sveta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema predviđanjime OECD-a, pad svetskog BDP-a trebalo bi da dostigne najmanje šest odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto, bez novog talasa korona virusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Vorena Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar