Milioner razbesneo javnost: Novcem građana pravi muzej za „lične stvari“

Svet 20. jan. 202210:33
Podeli:
Mauricio Fernandez Garza
Mauricio Fernandez Garza Foto: El Universal / Zuma Press / Profimedia

Meksički multimilioner Maurisio Fernandez Garza gradi repliku svoje vile u severnom Meksiku koja će služiti kao muzej za njegovu umetničku kolekciju. Ovaj poduhvat je snažno kritikovan jer se velikim delom finansira javnim novcem, što je dovelo do opšteg nezadovoljstva građana Meksika.

Garza (71) rekao je da želi da javnosti omogući pristup svojim zbirkama umetnosti, istorijskih artefakata i fosila. Njihovu vrednost procenjuje na 120 miliona dolara.

Plan gradnje je odobren dok je Garza bio gradonačelnik ove bogate enklave pored Montereja, ali je naišao na protivljenje i tada, jer su građani ocenili da je reč o zgradi za držanje ličnih stvari tadašnjeg gradonačelnika.

Lokalna vlada je saopštila da je cena projekta 9,7 miliona dolara, od čega će 60 odsto finansiranja biti javno. Fernandez Garza je rekao da će dati 20 miliona pezosa, odnosno 984.000 dolara. Druge privatne donacije će nadoknaditi razliku.

Zgrada je kopija vile Fernandez Garza visoko u planinama iznad San Pedro Garza Garsije. Nazvao ju je „La Milarca“ po liku iz srednjovekovne književnosti. Originalna vila se demontira, a deo transportuje u park Rufino Tamaho, kako bi se formirao novi muzej La Milarca.

Park je u ekskluzivnoj oblasti okružen tržnim centrima, skupim stanovima i kućama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Fernandez Garza je potomak jedne od najbogatijih i najuticajnijih porodica u regionu. On je unuk Roberta Garze, osnivača Grupe Alfa, konglomerata sa interesima za petrohemiju, hranu i telekomunikacije. Fernandez Garza kaže da gradi muzej jer želi da javnost vidi umetnine koje je sakupljao 50 godina.

Među delima su autoportret slikarke Fride Kalo, ulje na platnu Dijega Rivere i dela drugih poznatih meksičkih umetnika.

Očekuje se da će izgradnja muzeja biti završena ove godine. Zgrada će sadržati sedam gotičkih lukova iz 13. i 14. veka, kao i četiri plafona iz 14. i 16. veka koji su bili deo njegove vile. Fernandez Garza je rekao da vrede 50 miliona dolara i da ih je donirala njegova porodica kao deo dogovora sa njegovim naslednikom na mestu gradonačelnika.

BONUS VIDEO Mega jahta - Ajkula na vodi od 600 miliona dolara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar