Milanović: Zločinački poduhvat u Oluji je glupa izmišljotina

Svet 04. avg. 202012:05 > 12:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanosti obeležavanja 30. godišnjice osnivanja jedinice "Prvi hrvatski redarstvenik" u Policijskoj akademiji, a tom prilikom je je naglasio da su optužbe za zločinački poduhvat u Oluji "ružne i glupe izmišljotine".

Predsednik je na svečanosti uručio odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“ jedinici Prvi hrvatski redarstvenik koju je odlikovao za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

„Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali najviše oni s oružjem. Bez nas bilo bi isto, bez vas ne bi bilo isto“, rekao je Milanović za šta je dobio veliki aplauz, prenosi Dnevnik.hr.

Rat je gotov

„Propala je namera da se na Haškom sudu ovo pokaže kao udruženi zločinački poduhvat. Imali smo i sreće da nijedan naš general nije osuđen za zločinački poduhvat koji je jedna glupa i ružna izmišljotina. Ne znam ko je za to kriv, ali sam srećan što je ta loša namera propala“, ocenio je.

Posebno je pozdravio porodice poginulih i nestalih. Izrazio je žaljenje što priznanje jeidnica nije dobila ranije i podsetio da će dodeliti odlikovanje brigadama iz BiH koje su spašavale Bihać, ali pre svega Hrvatsku.

„Naš dug časti prema vama i prema njima je odlikovanje. Živela Hrvatska!“, zaključio je predsednik.

Županja 1995 Foto:EPA/ATTILA KISBENEDEK

Milanović je nakon svečanosti odgovarao na pitanja novinara koje je zainmalo postoje li sličnosti s Okučanima i majicama HOS-a i sa najavama da bi se u Kninu moglo dogoditi nešto slično.

Pročitajte još:

„Nije to isto. U Okučanima je to bio protokol, ovo je nešto drugo. Ali, bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država. Mogu oni vikati na mene, ali majice neka ne oblače“, izjavio je Milanović.

Majice sa HOS-ovim obeležjem

Novinari su insistirali na tome šta će se dogoditi ako neko u protokolu ipak bude obukao spornu majicu s HOS-ovim obeležjima.

„Mislite ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. U njegovo ime mogu garantovati da neće. Niko u protokolu neće imati te majice, to su ozbiljni, odgovorni ljudi“, rekao je Milanović.

Komentarisao je žustre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, u BiH optuženog za ratni zločin.

Foto:HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

„Šta da vam kažem, a da ne krene svađa? Najbolje ništa, rekao je predsednik“. Onda je ipak odlučio reći nešto više o toj temi.

„Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Dediću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svako ko je dobio kaznu u Hagu ratni zločinac. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje nijednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti izbirljivi, ne možemo mi birati. Ne sećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste jedinice oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobijao odlikovanje kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Dedić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na taj način nećemo graditi dobre odnose sa susedima“, rekao je Milanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar