Milanović zapretio Plenkoviću: Ako ne povučete odluku, počeću sa blokadom svega

Svet 21. okt. 202113:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović otvorio je novi front sa Andrejom Plenkovićem i Vladom. Povod za sukob bilo je penzionisanje vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojem je odlučio ministar obrane Mario Banožić, prenosi Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ:

Milanović je još jučer putem priopćenja oštro napao Banožića, a danas je i otvoreno zaprijetio Plenkoviću.

„Ako Banožić ne povuče tu odluku, počeću sve blokirati! Taj čovek će biti vraćen u službu. Obuzdaj, skrbniče, svog jarana“, rekao je Milanović, koji je danas bio na komemoraciji u povodu obeležavanja 30. godišnjice stradanja civila u Baćinu.

Milanović je tvrdio da je ministar Banožić nekolicini njegovih saradnika u neformalnoj prilici rekao da vojnog brigadira Elvisa Burčula „ne želi više videti“, prenosi Jutarnji list.

‘Lična osveta’

„Motiv za penzionisanje je osobna osveta. Njegovo penzionisanje treba obrazložiti, a ne da se neko iskaljuje na tom čoveku. Za (Elvisa Burčula) do juče niko nije čuo. To je čovek sa vojnim putem. Vojničina. Pusti ga da ode u penziju kao čovek“, rekao je Milanović.

„Netko svesno izaziva nered. Dok sam meta samo ja – tu sam. Ali kad krenu dirati u vojnike, dekorirane vojnike, vojnike koji se direktno tiču mene. Radi se o jedinici koja obezbeđuje mene i ministar je dopustio sebi da tu osobu šikanira. Tačno se zna šta se događa, nemojte to raditi, to je jadno. Koji je razlog da se ponižava jedan brigadir Hrvatske vojske, kakva je to poruka, to je poruka HDZ će vam krojiti karte“, dodao je predsednik Hrvatske.

„Premijer se pravi da se ništa ne događa, a sve se zna, obaveštavali su ga. Iz nekoliko je pravaca je zasut informacijama. Ovo je ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog zvaničnika“, rekao je Milanović te dodao da će u petak tražiti da se sastane Veće za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama.

„Imamo stanje na koje se upozorava, dopisi kruže, ali ništa se ne preduzima“, dodao je Milanović.

‘Politički beskućnik’

„Ovde se radi samo o Plenkoviću, ne Banožiću. Banožić je politički beskućnik“, rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je tokom obraćanja medijima više puta konstatovao da će odgovoriti na, kako je rekao, iskaljivanje na vojnom brigadiru Burčulu.

„Predsednik je vrhovni zapovednik, ministar to nije. Ministar ima velika ovlašćenja. Može upravljati ljudskim sudbinama. Ko uzburka njegov osećaj važnosti, može mu se zameriti. Ovo što se događa je nemoralna teška zloupotreba zakonskih ovlašćenja“, rekao je Milanović te dodao da se u Vladi na poziciji državnoj sekretara nalazi aktivni general: „To da se reši odmah, da ne bih ja morao rešavati.“

„Hoćete sad da radim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoja ovlašćenja“, rekao je Milanović te dodao: „Ono što tražim će se dogoditi, ta osoba će se vratiti i ići će u penziju dostojanstveno. Brigadir za godinu dana ići dostojanstveno u penziju.“

Milanović je upitan misli li da je ovo premijerova osveta za Vrhovni sud. „Moguće“, rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da je moguće da će se vakcinisati trećom dozom vakcine protiv kovida-19, ali da će proveriti nivo antitela.

BONUS VIDEO: Anketa Kovid Propusnice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar