Milanović u Njujorku: Bio sam u dilemi da li da dođem, region je u problemu

Svet 20. sep. 202111:30
Podeli:
Zoran Milanović, Sanja Milanović, ostrvo Hvar, državna rezidencija Kovač, vila, odmor
Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Zoran Milanović je na zasedanje Generalne skupštine UN otputovao u pratnji bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlić Radmanom, a po dolasku u Njujork za HRT je izjavio da je bio u dilemi da li da dođe, jer, kako je naveo, ozbiljnije stvari se događaju kod kuće, u regionu i susedstvu.

Hrvatski predsednik se uoči početka Generalne skupštine UN sreo sa predstavnicima hrvatske zajednice u Njujorku.

Predviđeno je da će se Milanović na marginama Generalne skupštine sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a sutra i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milanović je rekao da će 76. zasedanju GS UN dominirati teme koje, kako je rekao, nisu u njegovom fokusu, pa će on baviti pitanjima važnim za region kao što je odnos Hrvatske i BiH i pravima Hrvata u BiH, prenela je Hina.

Uoči odlaska u Njujork, Milanović je rekao da ne može puno da učini, ali da njegov glas kao predsednika „u regionu se čuje, analizira i kritikuje. . . „.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Milaović je rekao da je nezadovoljan razvojem situacije u regionu i ocenio da je „Hrvatska najracionalniji akter“.

„Srećom nije 1990., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati šta se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina“, naveo je hrvatski predsednik.

Hrvatska, kazao je, usprkos nesuglasicama na dnevnom nivou, „nikada nije bila stabilnija“.

„I u svemu tome najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova vlada, i ja kao predsednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je veoma sigurna zemlja“, zaključio je Milanović.

BONUS VIDEO Sve praznije plaže u Hrvatskoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar