Milanović o presudi HDZ-u: Tajming je neobičan, kao da ih je neko ucenjivao

Svet 15. okt. 202113:18
Podeli:
Sinjska alka
Zoran Milanovic na manifestaciji Sinjska alka Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MIROSLAV LELAS

Predsednik Zoran Milanović razgovarao je s novinarima nakon svečane akademije povodom 30. godišnjice Glavnog sedišta Oružanih snaga RH.

Pročitajte još:

Pitali su ga novinari i za sinoćnju akciju opozicije u Saboru kada su opstruirali raspravu o generalnom direktoru HRT-a, piše Jutarnji list.

„Ne znam je li izabran direktor HRT-a… a zašto su protestovali? Procedura je važna. Poslednji direktor završio je u zatvoru. On je bio izbor HDZ-a. Dolazimo do one crte koja bi trebalo da bude povučena, a to je uticaj HDZ-a u politici. U tome je sjeme nesporazuma i zla u HDZ-u. Niko se ne bori za HRT zbog emisije o poljoprivredi, već zbog dnevne politike“, rekao je.

Dodao je i da su građani itekako informisani i da on o tome govori unazad pet godina.

„Nisam čuo nikoga da je ustao i rekao „ne, niste u pravu, HRT mora da se bavi dnevnom politikom“. Tu dolazi do pristranosti i autocenzure. Komercijalna televizija je takva da se zna ko joj je vlasnik“, rekao je.

Komentarisao je i intervenciju Vlade u cene goriva.

„To nas mnogo košta. Država će se odreći nekih stvari. Ne možemo da regulišemo cenu nafte, ali možemo proračun. Nadam se da će se to da se smiri i da će cene pasti. Treba da se planira dugoročno, a onaj ko vodi državu mora da razmišlja samo o sebi, a tek onda o susedima. Treba biti osiguran za kišne dane. Oni koji su o tome razmišljali imaju toplu kuću, a oni koji ne hladne prste“, poručio je.

Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto:BETAPHOTO/HINA/Miljenko KLEPAC

Upitan da komentariše izjavu premijera Plenkovića da je presuda dokaz da pravosuđe nije HDZ-ovo, Milanović je odgovorio da je tajming neobičan.

„Kao da ih je neko ucenjivao. Naravno da nije celo pravosuđe HDZ-ovo. Presuda je očito napisana ranije, to je jasno kao suza. Čuvana je i dan-dva pre imenovanja novog predsednika Vrhovnog suda je objavljena. Neko je donneo tu odluku, pretpostavljam da nije kotlaničar, nego osoba koja vodi Sud. Treba pitati s kojim motivima i zašto nije objavljena pred dva meseca. Ne znam jesu li to stvari u diskreciji predsednika Suda, ali ako jesu, to je vrlo opasno oružje i jako, jako učinkoviti alat manipulacije“, rekao je.

Što se odluke Vrhovnog suda oko HDZ-a tiče, Milanović je rekao da bi on u tom slučaju bio revoltiran.

„Kako je to u Plenkovićevom svetu moguće? Treba pročitati presudu. Sud je potvrdio gotovo sve, osim kod jedne osobe koju je oslobodio. Malo su preinačili kaznu. Zanimljiva je Plenkovićeva logika. Plenković je učinio sve da im podilazi. Vidite kako se to ne isplati. To je zabrinjavajuće. Napišeš presudu pa je držiš u podsuknji. To su ozbiljne stvari“, rekao je Milanović.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar