Milanović: Dodik je hrvatski partner u BiH

Svet 18. jan. 202207:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je partner u toj zemlji i problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se rešiti bez bosanskohercegovačkih Srba, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, javlja Fena.

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Ko to ne razume, ili ne razume ili je pokvaren“, kazao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je ponovio da je Dodik, „koji nije okrvavio ruke u ratu, legitiman predstavnik srpskog naroda“ i „Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini, koju poštujemo i koju ćemo poštovati“.

Povodom zahteva političkih predstavnika Hrvata u BiH i Zagreba za izmenu Izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsedništva i članove Doma naroda Parlamenta BiH, Milanović je rekao da „ne vidi da srpska politika pravio probleme Hrvatima“.

"Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo rešiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo", rekao je Milanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je entitet Republika Srpska "činjenica koja je na neki način verifikovana u Dejtonu". "Tamo je potpis predsednika Franje Tuđmana. Nema natrag, osim ako ne izbije novi rat", kazao je hrvatski predsednik.

Komentarišući nedavni sastanak predsednika Stranke demokratske akcije, najveće bošnjačke stranke u BiH, Bakira Izetbegovića s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, ocenio je da je reč o neiskrenoj Izetbegovićevoj politici.

"Ista 'spika' kao pre. Mi,i Hrvati – Srbi, strani su faktor", kazao je Milanović.

Bonus video - Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar