Milanović kao maršal: Titovim brodom privatno u Albaniju

Svet 26. avg. 202011:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović za privatnu posetu albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice “Učka” i vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Povereništvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je primilo anonimnu prijavu.

Pročitaj i:

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, Kabinet predsednika službeno je zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod “Učka”, ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za period od 11. do 14. avgusta za putovanje u Albaniju. Istovremeno, 11. avgusta leteo je vojnim helikopterom s Hvara, gde je letovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovo koristio 14. avgusta na relaciji Dubrovnik – Hvar.

Prema ovim informacijama, spekuliše se da se predsednik Hrvatske prvo vojnim helikopterom verovatno prevezao s Hvara do Dubrovnika, a da se onda u Dubrovniku ukrcao na brod Hrvatske ratne mornarice i otplovio do Albanije. Pri povratku iz Albanije brod je očigledno uplovio u Dubrovnik, a predsednik se potom veovatno helikopterom vratio u državnu rezidenciju na Hvaru, gde je provodio odmor. Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litra kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom košta 4000 kuna, odnosno oko 530 evra.

 

Brod na kojem je hrvatski predsednik Zoran Milanović doplovio do Albanije u posetu albanskom premijeru Ediju Rami ima zapravo veoma bogatu istoriju.

Reč je o motornoj jahti „Učka“ koja je u bivšem sistemu nosila ime „Podgorka“ te je ujedno bila ekskluzivno plovilo jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Izrađena je 1963. u Korčuli i od tada je u svom salonu ugostila brojne velikane svetske istorije. Na primer, na njemu su plovili šefovi država koji su u doba Hladnog rata slovili kao članovi Nesvrstanih, na primer, bivši predsednici Egipta Gamal Abdel Naser, te vođa Libije Muamer al-Gadafi. Na Jutjubu postoji čak snimak sa Brijuna, gde se vidi kako libijski vođa Gadafi i njegova supruga Aiša silaze s broda i raširenih ruku koračaju u susret Titu i Jovanki. Osim moćnih državnika, na ekskluzivnoj jahti su plovile i holivudske dive poput Elizabet Tejlor i Sofije Loren, a nakon rata jahta je iz Jugoslovenske ratne mornarice prešla u Hrvatsku.

Od tada je ona na raspolaganju hrvatskim predsednicima pa su se njome koristili Franjo Tuđman, Ivo Josipović te sada i Zoran Milanović. Pre dve godine je „Učka“ prevozila i hrvatske fudbalske reprezentativce koji su osvojili srebro na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Jahtom su doplovili do splitske Rive.

 

Da je Milanović u Albaniju stigao brodom HRM-a Učka piše i albanski portal Lajme Durrës.

„Vojni brod Učka, na kojem je bila hrvatska predsednička porodica, bio je usidren kraj albanske obale poslednja dva dana. Hrvatski predsednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim avgustovskim danima“, piše ovaj albanski medij, kako prenosi tportal.

Objavili su i fotografiju Učke usidrene kraj obale Himere, a 13. avgusta, kada je tekst objavljen, naveli su i da je tog dana Milanović ručao s premijerom Ramom i njegovom obitelji.

Službeno ili privatno?

Najsporniji detalj u celoj ovoj priči jeste što su iz Kabineta predsednika medije 12. avgusta obavestili da predsednik boravi privatno u Albaniji s tim datumom, i to na lični poziv predsednika vlade Republike Albanije Edija Rame, da bi u utorak u saopštenju Povereništvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli da je putovanje bilo “u sklopu obavljanja predsedničkih dužnosti”.

Ko je platio put

Na pitanje Povereništva ko je platio put i ko je snosio troškove smeštaja, iz Kabineta predsednika su odgovorili da troškove puta, kao i uvek kada predsednik putuje, snosi državni proračun, a da je Milanović u Albaniji bio smešten u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsednika vlade Albanije.

Povereništvo preispituje i da li Milanovića s Ramom povezuje i raniji poslovni odnos.

Milanović je nakon izlaska iz politike 2016. osnovao svoju konsultantsku firmu EuroAlba Advisory, a mediji su 2017. naveliko spekulisali da savetuje Edija Ramu u procesu pristupanja Albanije Evropskoj uniji. Vest je objavila albanska TV21. Sam Edi Rama to nije demantovao pa je u jednoj izjavi rekao da je “Hrvatska velika zemlja i primer u regionu, a Zoran odličan prijatelj”.

Komentari

Vaš komentar